Rusija uskoro dobija jedinstven u svetu primerak legendarnog helikoptera Mi-4

© Sputnik / Щekin / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi-4
Helikopter Mi-4 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će u skorijoj budućnosti dobiti završen remont starinskog helikoptera Mi-4, što će biti jedini u svetu primerak ove letelice koja će biti u stanju da poleti, izjavio je predsednik ruskog dobrovoljačkog odbrambenog društva DOSAAF Aleksandar Kolmakov.

„Uskoro će nastupiti trenutak kada će Mi-4 ponovo poleteti i biti jedina takva letelica u svetu koja je u stanju da leti“, rekao je on.

Kolmakov je podsetio da je ovaj helikopter konstruisan početkom pedesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu.

Takođe je naveo i da je remont ove letelice pokrenut još 2015. godine i da su prilikom popravke korišćeni isključivo originalni delovi.

„Cela zemlja je pomagala, delovi su stizali sa svih strana. Trenutno se sprovode kopnena ispitivanja, a čim ovaj proces bude završen helikopter će poleteti“, dodao je Kolmakov.

Podsetimo, Mi-4 je višenamenski helikopter srednje klase. Proizvodio se u Saratovu i Kazanju, a od 1963. godine i u Kini, pod imenom Harbin Z-5.

Prvi let je imao 3. juna 1952. godine, a u operativnu upotrebu je ušao već 1953. Pravljen je u raznim verzijama kao napadački, medicinski, transportni i protivpodmornički helikopter.

Transportna verzija imala je velika vrata u zadnjem delu trupa predviđena za ukrcavanje artiljerije, raketa i manjih vozila i mogla je da ponese 14 vojnika pod punom opremom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala