Ruski regioni počinju da se vraćaju životu pre karantina

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaFrizerski salon
Frizerski salon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su u Rusiji na snazi mere samoizolacije, u 24 oblasti je dozvoljeno da se taj režim ublaži, što regionima omogućava da se polako vraćaju životu od pre karantina.

Vlasti sastavljaju spiskove preduzeća koja mogu da rade, a najčešće je reč o salonima lepote, auto-servisima, stomatološkim ordinacijama, građevinskim kompanijama, ateljeima.

U Sankt Peterburgu i Krimu je, na primer, dozvoljen i rad trafikama, u Uljanovsku IT kompanijama, u Primorju čak i zoološkim vrtovima, ali bez posetilaca.

Početkom aprila režim samoizolacije, u sklopu mera za suzbijanje virusa korona, uveden je u većini ruskih regiona. Na primer, 2. aprila šest od 85 subjekata RF nije pooštrilo mere po ugledu na Moskvu.

Tada je, inače, predsednik Vladimir Putin saopštio da će se neradni dani produžiti do kraja aprila.

U Kemerovu je od 8. aprila omogućen rad salona lepote, ali i frizerskih salona, obućarskih radnji, zalagaonica, a u Sverdlovskoj oblasti je od 6. aprila dozvoljen rad prodavnicama auto-delova, prodavcima kompjutera, veterinarskim ordinacijama, hemijskom čišćenju...

U Stavropolju su akcenat bacili na građevinski i automobilski sektor.

Na Altaju rade ne samo stomatolozi, nego i solarijumi, perionice automobila, prodavnice semena i đubriva, optičarske radnje.

U Lipecku, uz stomatologe, na posao su se vratili i notari, advokati.

Od regiona do regiona se razlikuje i broj preduzeća kojim je omogućen rad - u Dagestanu ih je 52, u Permu 371 , u Rostovu 448, a na spisak su ušle i farmaceutske kompanije, medicinske i druge.

U Novosibirsku i Tarastanu je dozvoljen rad gotovo svim velikim kompanijama, a u Orenburgu je dozvola proširena na preradu nafte, metalurške i hemijske zavode, proizvođače tekstila i farmaceutske kompanije.

U Baškiriji radi skoro hiljadu firmi, a u Udmurtiji ne samo da je dozvoljeno ići u šetnju s decom, već je dozvoljeno i bavljenje sportom, individualno ili s trenerom.

Cilj je, kako se ističe, da se ne dozvoli zamiranje privrede.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala