Putin: Pilotska kosmonautika je prioritet, Rusija će ostati lider

© Oleg Skripočka / RoskosmosSvemirski brod "Sojuz"
Svemirski brod Sojuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razvoj programa pilotske kosmonautike predstavlja prioritet za Rusiju, to je njena jaka strana kada je reč o svemirskim programima i mora po tom pitanju da očuva lidersku poziciju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je rekao, neophodno je u punom obimu obnoviti rad kosmičke industrije uz strogo poštovanje svih zahteva po pitanju sprečavanja širenja infekcije virusa korona.

Povodom nacionalnog Dana kosmonautike koji se obeležava u Rusiji, Putin je istakao i da je neophodno u kosmičku industriju u većoj meri uključiti javno-privatno partnerstvo.

„Kako bi se rešili komplikovani problemi, neophodno je koristiti mehanizme kao što su javna-privatna partnerstva. To je sada postala praksa svuda u svetu, jer se na taj način efikasno postižu rezultati po pitanju inovacija i razvijanju novih visokotehnoloških rešenja“, naglasio je.

Putin je takođe rekao i da Rusija mora da ojača svoj položaj kada je reč o tržištu kosmičkih lansiranja, te da je neophodno tu nišu učiniti što konkurentnijom.

Nastaviti saradnju sa stranim partnerima

Putin je ujedno izrazio uverenje da će saradnja Rusije sa stranim partnerima po pitanju svemira biti nastavljena i u budućnosti, te da će se aktivno razvijati.

„Siguran sam da će se naš svet susresti sa teškim izazovima, te da će se saradnja po pitanju kosmičke industrije sa stranim partnerima nastaviti. Čovečanstvo ne može da stoji u jednom mestu, uvek će stremiti da se razvija, da ide napred. Samo zajedno možemo da raširimo granice spoznaje“, podvukao je Putin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala