Posle Šojguovog upozorenja iz Praga poručuju: Ne kršimo međunarodne dogovore s Rusijom

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Konjevu u Pragu
Spomenik Konjevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premeštanje spomenika maršalu Ivanu Konjevu ne predstavlja kršenje aktuelnih međunarodnih dogovora između Rusije i Češke Republike, rekla je predstavnica za štampu češkog Ministarstva spoljnih poslova Zuzana Štihova.

Dan ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uputio je češkom kolegi Ljubomiru Metnaru pismo s molbom da što je pre moguće preda Rusiji spomenik maršalu Sovjetskog Saveza I. S. Konjevu, koji je demontiran u Pragu. On je dodao da je Rusija spremna da to i finansira.

Šojgu je takođe upozorio da Rusija neće samo posmatrati uklanjanje spomenika sovjetskom oslobodiocu Praga.

Predstavnik češkog Ministarstva odbrane Jan Pejšek potvrdio je da je pismo stiglo i dodao da će uslediti odgovor.

Prema rečima inicijatora uklanjanja spomenika, on će svoje mesto naći u Muzeju istorije 20. veka.

Demontiranje u vreme dok je u Češkoj na snazi karantin zbog virusa korona, on objašnjava time da je ideja bila da se izbegne nepotrebna buka. Ranije su se, naime, u cilju odbrane spomenika održavali mitinzi na kojima su učestvovali i češki poslanici i senatori.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putinu utorak je potpisao federalni zakon o krivičnoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje grobalja ili spomenika u čast poginulih tokom odbrane Rusije, a Šojgu je potom zatražio od Istražnog komiteta da se razmotri i opcija da na krivičnu odgovornost budu pozvani i strani činovnici odgovorni za demontiranje spomenika Sovjetima.

Štihova iz Ministarstva spoljnih poslova Češke s tim u vezi je rekla da će pravnici detaljnije proučiti nedavno usvojene zakone u Rusiji u vezi sa spomenicima.

Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviču Konjevu podignut je u Pragu na inicijativu gradskih vlasti krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina u znak zahvalnosti što tokom oslobađanja grada 1945. godine nije korišćena teška artiljerija, zahvaljujući čemu grad nije razrušen.

U septembru 2019. godine vlasti okruga Prag 6 odlučile su da spomenik premeste ili predaju privatnim vlasnicima, a 3. aprila ove godine spomenik je demontiran.

Spomenik je demontiran u godini kada se obeležava 75. godišnjica od pobede u Drugom svetskom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala