Poljska traži od Rusije: Vratite nam ostatke aviona Kačinjskog

© Sputnik / Oleg Mineev / Uđi u bazu fotografijaOstaci poljskog vladinog aviona Tu-154 u Smolensku u kome je poginuo Leh Kačinjski
Ostaci poljskog vladinog aviona Tu-154 u Smolensku u kome je poginuo Leh Kačinjski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Poljske predalo je notu ambasadi Rusije sa zahtevom da se toj zemlji vrate ostaci aviona Tu-154M, koji se srušio prilikom sletanja u Smolensku 2010. godine, kada je poginuo tadašnji poljski predsednik Leh Kačinjski.
„Nijedna norma međunarodnog prava ne daje osnovu da Rusija drži imovinu Poljske“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Poljska konstantno traži od Rusije da preda olupinu aviona Tu-154. Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev ranije je izjavio da ostaci letelice ostaju u Rusiji, jer poljska strana još nije završila istragu.

Poljski predsednik Andžej Duda - Sputnik Srbija
Predsednik Poljske ne ide u Rusiju povodom 10. godišnjice pogibije Kačinskog

Katastrofa kod Smolenska

Avion Tu-154, u kojem se nalazio Leh Kačinjski, srušio se 10. aprila 2010. godine prilikom sletanja na aerodrom u ruskom gradu Smolensku, a osim predsednika u avionu je bilo još 96 osoba.

Međudržavni vazduhoplovni komitet je 2011. godine objavio završni izveštaj o rezultatima tehničke istrage, prema kojem je odluka posade da ne ode na alternativni aerodrom prepoznata kao direktni uzrok pada aviona, a sistemski uzroci bili su nedostaci u obezbeđivanju leta i pripreme posade.

Prva poljska komisija, pod rukovodstvom bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jeržija Milera, došla je do sličnih zaključaka i nazvala kao uzrok katastrofe spuštanje ispod dozvoljenog minimuma predsedničkog aviona, koji je krenuo da sleće uprkos gustoj magli. Sadašnje poljske vlasti se nisu složile sa izveštajem Međunarodnog komiteta i zaključcima Milerove komisije i odlučile su da formiraju drugu komisiju.

Ruske vlasti su u više navrata saopštile da nisu ni na koji način umešane u pad aviona, dok je predsednik Vladimir Putin sve te optužbe ocenio kao besmislene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala