Otkriveno šest novih vrsta virusa korona koje prenose slepi miševi

Pratite nas
Novi tipovi virusa korona pronađeni su kod tri vrste slepih miševa. Smatra se da nemaju blisku vezu sa virusima koji izazivaju smronosne zaraze poput SARS-a, MERS-a ili Kovida 19 i još uvek nije jasno mogu li se preneti na druge vrste, uključujući i ljude.

Naučnici su otkrili šest novih tipova virusa korona koje prenose slepi miševi u nameri da identifikuju nove opasnosti dok pandemija Kovida 19 zahvata planetu.

Istraživači Smitsonian globalnog zdravstvenog programa identifikovali su viruse proučavajući uzorke više od 11 vrsta slepih miševa u Mjanmaru, navodi časopis „Plos“.

Načnici su sakupili više od 750 uzoraka pljuvačke i izmeta slepih miševa u periodu od 2016. do avgusta 2018. na mestima gde ljudi lakše dolaze u kontakt sa izlučevinama slepih miševa

Utvrđeno je da tri vrste slepih miševa nose tri dosad nepoznate vrste alfa korona virusa i tri vrste beta korona virusa.

Prethodna tri virusa nazvana su PREDIKT-KoV-47, 82 i 90, a potonja tri PREDIKT-KoV-92, 93 i 96. Deo naziva „PREDIKT“ odnosi se na istoimeni program američke vlade koji se bavi otkrivanjem novih zaraznih bolesti koje bi se mogle iz prirode preneti na ljude.

Novootkriveni virusi pripadaju porodici virusa korona ali se smatra da nisu usko povezani sa virusima koji uzrokuju Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) ili Kovid 19. Takođe, nije poznato da li mogu zaraziti ljude i koliko su opasni po ljudsko zdravlje.

„Mnogi korona virusi ne predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje, ali kad identifikujemo ove bolesti na životinjama, na izvoru, imamo dragocenu priliku za istraživanje potencijalne pretnje“, navela je u saopštenju koautorka studije Suzan Marej, dirketorka Smitsonian globalnog zdravstvenog programa.

„Budno nadgledanje, istraživanje i obrazovanje su najbolja sredstva koja imamo za sprečavanje pandemija pre nego što se pojave“, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala