OPEK plus: Danas pregovori o konsenzusu s Meksikom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK plus
OPEK plus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članice OPEK plus postigle su dogovor o kvotama za smanjenje proizvodnje nafte, ali da bi dogovor stupio na snagu, neophodna je i saglasnost Meksika koji nije prihvatio postavljene uslove i ne odustaje od toga da proizvodnju smanji samo za 100 miliona barela dnevno. O konsenzusu s Meksikom diskutovaće se danas u okviru formata G-20.

Nakon desetočasovnih pregovora OPEK plus je juče usvojio deklaraciju o saradnji, ali uz klauzulu da Meksiko, koji nije prihvatio istaknute uslove, mora na sebe da preuzme obaveze u vezi sa dogovorenim kvotama.

Dogovoreno je da se u periodu maj-jun smanji proizvodnja nafte za ukupno deset miliona barela dnevno. 

Prema dogovoru, zemlje-članice OPEK dužne su da proizvode 6.085 miliona barela nafte dnevno, odnosno zemlje koje nisu članice, kao što je Meksiko, 3.915 miliona barela.

Rusija i Saudijska Arabija prilikom realizacije novog sporazuma OPEK plus od maja do juna treba da proizvode ne više od 8,5 miliona barela dnevno.

Međutim, prema informacijama RIA, meksičke vlasti ne prihvataju troetapnu kvotu, koja podrazumeva smanjenje proizvodnje od 400 miliona barela dnevno, već su spremne da smanje proizvodnju samo za 100 miliona barela.

Meksička ministarka energetike Rosio Nale juče je, nakon što je iznela taj stav svoje zemlje, napustila sastanak koji je zbog virusa korona održan u virtuelnom formatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala