Mali poručio: Novac je na dva klika od vas

© Tanjug / ZORAN ZESTICMarko Čadež i Siniša Mali
Marko Čadež i Siniša Mali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da bi privrednici ostvarili pomoć države, potrebno je da urade samo dve stvari. U poslednjih desetak dana 5.265 radnika vraćeno je na posao, a zaposleno je i dodatnih 120 radnika zbog povećanja obima posla, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da bi privrednici ostvarili pomoć države, potrebno je da urade samo dve stvari – da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Kako je objasnio, pojedina privredna društva i preduzetnici imaju samo jedan račun, te će isplata ići automatski, dok oni koji imaju račune u više banaka, trebalo bi da odaberu preko koje banke žele da im se isplati pomoć.

Sve ostalo će uraditi država

„Sve ostalo će država uraditi. Gledali smo da bude jednostavno, brzo i efikasno, naša želja je bila da što pre taj novac dođe na račune zaposlenih, istom brzinom kao što smo ispunili pomoć za penzionere za jednokratnu pomoć“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara.

Prema njegovim rečima, privrednici sa prijavljivanjem mogu da počnu od ponedeljka, 13. aprila, a prijavljivanje će trajati do kraja meseca.

„Pre nego što isplatite plate zaposlenima, vi popunjavate obrazac vezan za poreze i doprinose, šaljete ga Poreskoj upravi i automatski vam se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade i poreza na dobit koji je vezan za 2020. godinu“, pojasnio je Mali.

Kaže da privrednik automatski postaje deo programa koji se odnosi na uplatu minimalne zarade za sve zaposlene.

Kad će „leći“ minimalac

Prognoza je da će se taj proces u Srbiji završiti krajem aprila, dodajući da se isplata prvog minimalca može očekivati u prvoj nedelji maja.

„Ne može brže i jednostavnije, ali s druge strane, ispunjavamo osnovne zahteve privrede, ako se sećate kritika koje smo čuli: ’Evo mera, ko zna kada će da ih primene‘. Evo, doneli smo pravni okvir i krećemo sa merama, naporno smo radili da to izgleda kako treba – bez grešaka i zloupotrebe“, rekao je Mali.
© Tanjug / ZORAN ZESTICČadež: Zamolio bih privredne subjekte da dobro razmisle kada povlače nečiju menicu ili ne žele da produže rok isplate dugovanja i da budu malskimalno solidarni u ovim vremenima inače ćemo dolaziti u još teže sitauacije
Mali poručio: Novac je na dva klika od vas - Sputnik Srbija
Čadež: Zamolio bih privredne subjekte da dobro razmisle kada povlače nečiju menicu ili ne žele da produže rok isplate dugovanja i da budu malskimalno solidarni u ovim vremenima inače ćemo dolaziti u još teže sitauacije

Kaže da država sluša privredu i da je odgovorila na njene apele i da se pokazala kao „ozbiljan partner privredi u krizi“.

Čadež: 5.265 radnika vraćeno na posao, 120 novozaposlenih

U poslednjih desetak dana 5.265 radnika vraćeno je na posao, a zaposleno je i dodatnih 120 radnika zbog povećanja obima posla, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež, ističući da to pokazuje da su kompanije uvidele da će država pomoći i podržati njihov opstanak nakon krize sa korona virusom.

„Kroz ponovno uvođenje smena i pokretanje proizvodnje, na posao je vraćeno 5.265 radnika, a čak su kompanije zaposlile i 120 novih radnika zbog obima posla. Taj trend nismo videli pre deset dana i to polako počinje da se menja, ne u nekom masovnom broju i obimu, ali je rezultat najave kakve će mere biti“, rekao je Čadež na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da su od velikog značaja ekonomske mere koje je vlada danas usvojila i da će već od ponedeljka postati realnost, odnosno omogućiti preduzećima da koriste ovu pomoć i podršku i tako prežive težak period u nadi da će on trajati kratko i da će se brzo krenuti u dalji razvoj.

U blokadi 954 privredna subjekta

Čadež je naveo i da podaci PKS pokazuju da je od početka krize, odnosno 9. marta, zaključno sa 6. aprilom ove godine, u blokadi bilo 954 privredna subjekta, što znači da „nisu uspeli da se izvuku“.

Ukupan iznos blokada je 688,3 miliona dinara, a najviše je blokiranih preduzetnika, a zatim privrednih društava.

„Za njih od ponedeljka počinje nova nada i od tada mogu da računaju kako da se povrate“, rekao je on.

Čadež je zamolio privredne subjekte da budu maksimalno solidarni u ovoj teškoj situaciji.

„Zamolio bih privredne subjekte da dobro razmisle kada povlače nečiju menicu ili ne žele da produže rok isplate dugovanja i da budu maksimalno solidarni u ovim vremenima, inače ćemo dolaziti u još teže situacije“, poručio je Čadež.

On je naveo i da je u 1.038 kompanija delimično obustavljen rad ili su firme smanjile intenzitet rada, odnosno da je 30 odsto njih u potpunosti obustavilo rad. U njima ima 111.928 radnika, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala