Rusija u doba korone: Virus proterao turiste sa Krima /video/

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaPark u Simferopolju, na Krimu, zatvoren zbog virusa korona
Park u Simferopolju, na Krimu, zatvoren zbog virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona nije zaobišla ni Krim. U cilju sprečavanja širenja virusa korona, na Krimu je proglašen režim samoizolacije za sve žitelje poluostrva do kraja aprila. 

Građani se obavezuju da ne napuštaju mesto boravka ili prebivališta. Dom mogu napustiti samo u slučaju odlaska na posao, izvođenja kućnih ljubimaca, odlaska do apoteke ili prodavnice i radi hitne medicinske pomoći. 

„Javni saobraćaj, u principu, ne radi – radi samo od sedam do deset ujutru i od pet do osam uveče. Prolaznika je veoma malo i uglavnom svi nose maske i rukavice“, kaže Irina Muljd, glavna urednica krimskog Sputnjika 

Obala Krima je poznato banjsko i klimatsko lečilište i omiljeno mesto za odmor Rusa. Tu se nalazi veliki broj sanatorijuma i drugih medicinskih ustanova. 

Otkako se Krim 2014. godine vratio u sastav Rusije, poluostrvo je turistički ponovo oživelo, a samo tokom prošle godine posetilo ga je 7,5 miliona turista. Međutim, virus korona je proterao sa Krima gotovo sve turiste. Hoteli, pansioni, sanatorijumi i dečji kampovi obustavili su rad do 1. juna. Trenutno se ne primaju ni rezervacije. Izuzetak su gosti koji su na Krimu poslovno

Za razliku od ostatka Krimskog poluostrva, u Sevastopolju će režim obavezne samoizolacije za sve građane trajati do 12. aprila, dok je do kraja meseca u gradu zabranjeno održavanje svih masovnih događaja. 

„Hramovi u krimskoj prestonici rade, a patrijarh Kiril je pozvao da se ne ide u crkve. Ni hramovi ni džamije nisu zatvarani, iako su se ranije muslimanski čelnici Krima obratili vernicima sa molbom da ne dolaze na namaze (molitve)“, kaže Muljdova.

Na Krimu, kao i u drugim regionima Rusije, zatvoreni su tržni centri i restorani, ali su velike fabrike i poljoprivredni proizvođači nastavili sa radom nakon privremenog zastoja usled pandemije virusa korona. 

Rade i komunalne službe i druge delatnosti koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje republike. 

Krimske vlasti najavljuju da bi mogle da skrate period sveopšte izolacije ako epidemiološka situacija ove nedelje bude povoljna. Sve će zavisti od discipline žitelja Krima. 

Narednih dana eksluzivno na Sputnjiku pratite kako se ruski regionu bore protiv virusa korona. Informacije i (amaterski) video-snimci stižu nam iz prve ruke — od prijatelja Sputnjika iz raznih krajeva Rusije.

Već sutra ćemo saznati koliko je virus korona izmenio život ljudi u Sibiru, u Krasnojarskom kraju.


Pročitajte i:

Rusija u doba korone: U Soči samo uz specijalnu dozvolu

► Rusija u doba korone: Situacija u Joškar Oli, gde je virus stigao iz Moskve

► Sputnjik na licu mesta: I Moskva je stala /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala