Bugarska kritikovala EU: Naše kamiondžije vam isporučuju lekove, a vi ih osuđujete na glad

© REUTERS / Stoyan NenovKolona kamiona se vide na autoputu u blizini graničnog prelaza Kulata između Bugarske i Grčke
Kolona kamiona se vide na autoputu u blizini graničnog prelaza Kulata između Bugarske i Grčke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski uputio je oštru kritiku predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu zbog usvajanja reformi drumskog saobraćaja poznatijih kao Paket mobilnosti. Prema rečima političara, predložene mere u vezi sa transportom robe značiće za Bugarsku uništavanje poslovanja u toj oblasti.

Džambaski je skrenuo pažnju na to da u periodu krize kompanije iz istočne Evrope prevoze maske, lekove i respiratore.

„Mogu da navedem konkretnu (bugarsku) kompaniju koja isporučuje špriceve iz Belgije u Francusku i obrnuto. Vozači te firme rizikuju živote dostavljajući lekove bolnicama sa velikim brojem obolelih, sa stotinama obolelih Francuza i Belgijanaca. Trenutno na magistralama u zapadnoj Evropi 99 odsto kamiona ima poljske, rumunske, bugarske i baltičke tablice“, rekao je političar.

On je uputio oštru kritiku predsedniku Evropskog saveta.

„Zar Vas nije sramota, dragi Šarl? Dok osuđujete te ljude, prevoznike (iz istočne Evrope) na nezaposlenost i glad, oni bukvalno spasavaju živote vaših sunarodnika i najbližih prijatelja u Francuskoj. Da oni ne isporučuju medicinsku opremu, stotine, ako ne i hiljade ljudi najverovatnije bi se oprostili sa životom. Oni dostavljaju namirnice prodavnicama, poštovani predsedniče, da bi svega bilo dovoljno i da stanovništvo ne bi paničilo. Isporučuju i toaletni papir, za kojim je u Belgiji velika potražnja“, izjavio je bugarski poslanik.

Džambaski je nazvao licemernim ponašanje onih koji podržavaju Paket mobilnosti, imajući u vidu trenutnu situaciju sa virusom korona i režim u kojem vozači moraju da rade.

Takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da u uslovima krize briga o vozačima nije prioritet.

„Zašto oni sada mogu da spavaju u kabini, a sutra (kada će usvojiti Paket mobilnosti) ne? Danas nije planiran nikakav povratak vozača, niti kamiona, zar ne? Terate ih na karantin na putu, jer su Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Belgiji potrebne maske, zaštitna odeća, respiratori i namirnice. Sve to isporučujemo mi, periferne zemlje, jer vaših vozača nema na putevima“, rekao je političar.

Prema mišljenju bugarskog poslanika, istočnoevropske kompanije trebalo bi da odbiju takve vožnje.

„Znate, dragi Šarl, ovo neshvatljivo, drsko i bezobrazno licemerje zaslužuje samo jednu stvar: da istočni prevoznici vrate svoje kamione i ostave vas da sami izlazite na kraj sa situacijom. Međutim, mi to nećemo učiniti jer bi se stotine, možda i hiljade Belgijanaca, Francuza i Nemaca tada oprostilo sa životom. Ne možemo i nećemo dozvoliti da to leži na našoj savesti“, rekao je političar.

Ranije je Džambaski više puta kritikovao predložena pravila rada vozača kamiona: nove mere podrazumevaju obavezan povratak u zemlju registracije jednom u nekoliko nedelja i odmor vozača van vozila o trošku kompanije.

Cilj usvajanja Paketa mobilnosti, prema mišljenju poslanika, sastoji se u izbacivanju sa tržišta kompanije iz istočne i centralne Evrope. Tim pravilima protive se i Mađarska, Rumunija, Litvanija, Letonija, Poljska, Kipar i Malta.

Savet Evropske unije je 7. aprila podržao Paket mobilnosti, a sada Evropski parlament mora da izglasa mere, posle čega će biti objavljene u Službenom glasniku, a stupiće na snagu 20 dana kasnije.

Odluka je doneta uprkos žalbama nekoliko zemalja i pozivima da se obustave reforme, kako bi se pomoglo prevoznicima ugroženim pandemijom korona virusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala