Zemlje OPEK+ počele video-sastanak o stabilizaciji tržišta nafte

© AFP 2023 / JOE KLAMARPripadnici obezbeđenja posmatraju sa krova zgrade sedišta OPEK-a u Beču
Pripadnici obezbeđenja posmatraju sa krova zgrade sedišta OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje članice OPEK+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i države izvan saveza, počele su sastanak na kojem je planirano da se nastavi dijalog o smanjenju proizvodnje nafte za stabilizaciju tržišta usred pandemije virusa korona, izjavio je izvor u jednoj od delegacija.

Značajno je da će se ovaj put sastanak održati u novom formatu video-konferencije zbog bezbednosnih mera u vezi sa, opet, pandemijom. Očekuje se da će svaki ministar energetike prisustvuje iz kabineta u svojoj zemlji. Nije planiran prenos sastanka.

Kako je ranije za Sputnjik izjavio izvor, zemlje koje nisu članice OPEK+, kao što su Argentina, Indonezija, Egipat, Trinidad i Tobago potvrdile su svoje učešće na sastanku. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Brazil, Kolumbija, Norveška, Ekvador i Čad takođe su pozvane na sastanak, ali nije jasno da li će učestvovati.

Ministarstvo energetike Rusije u sredu je objavilo da je Rusija spremna da učestvuje u novom sporazumu u okviru svog udela u ukupnoj proizvodnji. Ranije je Rusija izjavila da je neophodno smanjiti proizvodnju nafte u svetu za 10 miliona barela dnevno od nivoa prvog tromesečja uz učešće zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države. Prema nezvaničnim informacijama, Rusija će morati da smanji proizvodnju za 1,6 miliona barela dnevno.

Kako su saopštili izvori agencije Rojters, Saudijska Arabija spremna je da smanji proizvodnju za četiri miliona barela dnevno sa rekordnog nivoa u aprilu od 12,3 miliona barela dnevno.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala