Zaharova: SAD nemaju dokaze za optužbe protiv Rusije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington nije pružio nikakve dokaze za optužbe da Rusija navodno širi dezinformacije o virusu korona. Optužbe Sjedinjenih Američkih Država su beskrupulozne, smatra portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da u uslovima kada se ceo svet bori protiv pandemije, optužbe na račun Rusije „nisu samo neosnovane, već su jednostavno beskrupulozne“.

„Ne prestaje da nas zapanjuje cinizam s kojim se koristi tema virusa korona, kao ni u kojoj meri zapadne zemlje koriste ovu temu za informativno sučeljavanje. Mi zbunjeno i začuđeno posmatramo pokušaje nekih američkih medija, pa i visokih zvaničnika, da optuže Rusiju za sprovođenje nekakve dezinformacione kampanje protiv SAD, koja se tiče pandemije Kovid-19“, rekla je Zaharova na brifingu.

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zaharova: SAD nemaju dokaze za optužbe protiv Rusije - Sputnik Srbija
Zgrada Stejt departmenta

Prema njenim rečima, ruska strana se posebno obraćala američkom Stejt departmentu sa zahtevom da dostavi faktičke dokaze za takve izjave, imajući u vidu da su poticale i od zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

„Nismo dobili nikakva razumna objašnjenja za ovakve tvrdnje, a da ne govorimo o bilo kakvim dokazima. Odnosno, ispada da sami Amerikanci šire dezinformacije“, istakla je Zaharova.

Kako je izjavila, novi pokušaji američkih optužbi protiv Rusije predstavljaju neumesan nastavak rusofobije, koju propagiraju određene političke snage u Vašingtonu, koje uopšte ne brine ono što je trenutno zabrinjavajuće na globalnom nivou, pa i u SAD, naročito kada se radi o ogromnom broju obolelih od Kovid-19 i žrtvama.

Prema njenim rečima, Rusija aktivno učestvuje u aktivnostima protiv pandemije i trudi se da pomogne drugim zemljama, uključujući SAD.

„Izražavamo našu solidarnost s američkim narodom u ovom teškom periodu i pozivamo odgovorne američke političare da ipak budu objektivni u svojim izjavama, i daju odgovarajuće procene svih ovih insinuacija“, rezimirala je Zaharova.

Podsetimo, s američke strane je bilo više optužbi na račun Rusije zbog širenja dezinformacija o pandemiji virusa korona, između ostalih i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala