Vrednost rublje najviša u proteklih mesec dana

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMenjačnica u Moskvi
Menjačnica u Moskvi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska valuta beleži nagli rast uporedo s porastom cena nafte, pokazuju podaci sa Moskovske berze.

Prema podacima od 17.43 po moskovskom vremenu (16.43 po srednjoevropskom vremenu), kurs dolara pao je za 1,7 rubalja — do 73,27, dok je kurs evra u padu za 1,21 rublju, odnosno, iznosi 80,10 rubalja.

Pre toga, dolar je već dostizao 72,6 rubalja, a evro — 79,5 rubalja — prvi put od početka marta.

Severnomorska smeša nafte tipa „Brent“ je uoči današnjeg sastanka članica OPEK+ povodom mogućeg smanjenja proizvodnje nafte poskupela za 7,5% — do 35,3 dolara po barelu.

Indeks rublje na Moskovskoj berzi je u međuvremenu porastao za više od 2,7 hiljada bodova, a indeks RTS (glavni pokazatelj ruske berze) porastao je za 4,68 odsto, odnosno za 1.166,8 bodova.

Situacija na naftnom tržištu

Podsetimo, početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala