Tramp najavio uoči samita OPEK-a: Amerika neće smanjiti proizvodnju nafte

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp je zapretio da će razoriti tursku ekonomiju
Donald Tramp je zapretio da će razoriti tursku ekonomiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države teško da će pristati da koordiniraju smanjenje proizvodnje nafte sa OPEK+, jer su američke naftne kompanije već smanjile proizvodnju, rekao je američki predsednik Donald Tramp.
„Ne mislim (da ćemo smanjiti proizvodnju nafte). Mi smo to već učinili i sada smo veoma orijentisani na tržište. Ako obratite pažnju na Teksas, Severnu Dakotu i neke druge savezne države, videćete da su oni već smanjili proizvodnju, automatski“, rekao je Tramp.

On je takođe dodao da se nada da će učesnici OPEK+ uspeti da se dogovore o cenama. Ako ne uspeju da sklope sporazum, prema rečima Trampa, „on ima mnogo opcija“.

„Imam mnogo dobrih opcija. Odličnih. Videćemo šta će biti. Nadam se da će se dogovoriti“, istakao je američki lider.

U četvrtak, 9. aprila biće održan sastanak OPEK+ u formatu video-konferencije, a sednici će prisustvovati i Rusija. Glavna tema biće smanjenje proizvodnje nafte.

Prema podacima trgovanja, cene nafte uoči sastanka beleže rast.

U 07.54 po moskovskom vremenu cena junskih fjučersa nafte „brent“ porasla je za 0,7 odsto, na 33,07 dolara po barelu, dok su majski fjučerski nafte „VTI“ poskupeli za 2,95 odsto i vrede 25,83 dolara po barelu.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da reči o eventualnom smanjenju nivoa proizvodnje nafte može biti isključivo ako se to bude sprovodilo na „partnerski“ način.

Ranije je portal RBK pisao da Rusija očekuje da se novom sporazumu OPEK+ pridruže zemlje koje ukupno proizvode 70 miliona barela dnevno. Među tim zemljama su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Norveška, Kanada i druge. U tom slučaju, Rusija bi mogla da smanji proizvodnju za oko 1,6 miliona barela dnevno ili za 14 odsto u odnosu na nivo u prvom kvartalu (oko 11,3 miliona barela dnevno).

Početkom marta države OPEK plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Zbog kraha Sporazuma OPEK plus i pandemije virusa korona prošlog meseca cena nafte „brent“ pala je za skoro 55 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala