Zbog korone mnogi preteruju : Pojedina sredstva za pranje namirnica mogu biti veoma opasna

© Foto : PixabayPolice s voćem i povrćem u prodavnici
Police s voćem i povrćem u prodavnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vreme pandemije virusa korona potrebna je dodatna opreznost kada je u pitanju kupovina namirnica u prodavnici, a važno je znati i kojim sredstvima se te namirnice nikako ne smeju prati.

Prehrambeni tehnolog Marija Slović savetuje da se mora voditi računa i o mogućoj kontaminaciji pakovanja.

Ona ukazuje da bi ljudi trebalo da paze da tim pakovanjima ne kontaminiraju kuhinjske elemente pošto na njima može da bude tragova virusa korona.

Penzioner u prodavnici sa maskom - Sputnik Srbija
Šta ako u prodavnici dodirnemo nešto zaraženo?

Kontaminacija sa pakovanja je, kako navodi, moguća u znatno nižoj meri nego sa čoveka na čoveka, tako da mere opreza treba primenjivati, ali ne treba preterivati. Ovo, međutim, ne važi za visoko osetljive grupe.

„Možete dezinfikovati alkoholom voće, ali jako je važno — hranu ne smete da perete hemikalijama, raznim izbeljivačima i deterdžentima“, izjavila je Slovićeva za TV Prva.

Ovaj virus je, kako je objasnila, termolabilan što znači da na njega utiču temperature i da se uništava na pedesetak stepeni.

„Znači jednostavno operite namirnice u toplijoj vodi i to će sprečiti mogućnost kontaminacije“, kazala je Slovićeva.

Prema njenim rečima, sva hrana koja se termički obrađuje je bezbedna i sa stanovišta drugih mikroorganizama i ovog virusa. Ono koje nije moguće oprati toplom vodom, treba ostaviti na terasi, bar da prenoći i sutra imate mnogo manju mogućnost prenosa jer se virus samo određeni broj sati zadržava na površinama.

„Ovo nije tipičan virus hrane kao što je recimo noravirus koji raste i razmnožava se u hrani, on se samo, ako ga dodirne zaražena osoba, zadržava na površini neko vreme“, navela je Slovićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala