Ruski lekari koriste veštačku inteligenciju za otkrivanje kovida-19

© AFP 2023 / Piero CruciattiZaposleni klinike u Bergamu u zaštitnim maskama gledaju rendgenski snimak pluća pacijenta koji ima virus korona
Zaposleni klinike u Bergamu u zaštitnim maskama gledaju rendgenski snimak pluća pacijenta koji ima virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vreme pandemije virusa korona lekarima iz Jamalsko-Nenetskog autonomnog okruga u pomoć će priteći savremena tehnologija. Naime, radiološke snimke ocenjivaće veštačka inteligencija, a lekar će na kraju postavljati konačnu dijagnozu, saopšteno je na sajtu uprave okruga.

Na Jamalu se već koristi tehnologija veštačke inteligencije za otkrivanje raka pluća u ranoj fazi. U te svrhe, regionalna Centralna arhiva medicinskih snimaka integrisana je sa platformom „Botkin“, tako da se svi rezultati dobijeni pomoću kompjuterizovane tomografije ocenjuju uz pomoć veštačke inteligencije.

Trenutno se u arhivi nalazi oko 54.000 snimaka magnetne rezonantne tomografije, kompjuterizovane tomografije, mamografije i rendgenskih snimaka. Pres-služba oblasti objašnjava da program poseduje algoritam koji omogućava da se tehnologija koristi za otkrivanje znakova virusa korona kovid-19 i pneumonije.

Algoritam se trenutno testira.

Najveća i najvažnija istraživanja CERN-a obavljaju se u Velikom hadronskom sudaraču, podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici Švajcarske i Francuske - Sputnik Srbija
Nauka u izolaciji: Virus korona zatvorio laboratorije u čitavom svetu

„Prema iskustvu iz drugih regiona, sa širenjem virusa korona rendgenolozima se povećava obim posla uporedo sa sve većim brojem radiološke dijagnostike. Zbog toga smo doneli odluku da blagovremeno pripremimo i testiramo novu tehnologiju, što će nam omogućiti da obezbedimo neophodnu medicinsku pomoć u slučaju razvoja epidemije“, rekao je direktor odeljenja za zdravstvo Jamalsko-Nenetskog autonomnog okruga.

Kako se navodi, sistem veštačke inteligencije omogućava da se otkriju patološke promene na plućima pacijenata.

Robot procenjuje snimak i šalje ga na kompjuter lekara u roku od 15 minuta. Ukoliko robot posumnja da nešto nije u redu, postavlja na snimak specijalnu oznaku, kako bi lekar mogao da analizira njegovu prognozu.

Na taj način lečenje zaraženih kovidom-19 može početi ranije.

„Program će omogućiti da se brzo obrade svi digitalni snimci i proslediće svoje ’mišljenje‘ lekaru. Snimci pacijenata kod kojih je sistem otkrio patologiju, biće označeni crvenom bojom, tako da lekar može prvo početi da radi sa tim pacijentima. Oni će biti prioritet za lekara“, izjavila je šefica Medicinskog informativno-analitičkog centra Jamalskog okruga Olga Belorus.

Ona je pojasnila da sumnje veštačke inteligencije mogu biti i lažne, zbog čega konačna dijagnoza ostaje prerogativa lekara.   

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala