Rusija u doba korone: U Soči samo uz specijalnu dozvolu /video/

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaSoči
Soči - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Sočija su uvele režim povišene gotovosti zbog virusa korona do 1. maja, a taj režim se u zavisnosti od epidemiološke situacije može produžiti ili prevremeno ukinuti. 

„Situacija na teritoriji Krasnodarskog kraja verovatno se razlikuje u poređenju s drugim regionima, jer su ovdašnje vlasti preduzele do sad neviđene mere kako bi ograničile broj posetilaca u letovalištima... Ulazi ka obali su blokirani, automobilskog saobraćaja gotovo da nema, a u regionu se izdaju specijalne propusnice bez kojih je nemoguće legalno biti na ulici ako se ne nalazite u blizini svog doma“, kaže za Sputnjik Evgenije Grigorenko, zamenik generalnog direktora kompanije „Alk++“.   

Lokalne vlasti obećavaju da će 12. aprila ukinuti zabranu kretanja ukoliko se održi stabilna epidemiološka situacija

Zabrana kretanja je bila prinudna mera, s obzirom na to da je od 25. marta do 2. aprila više od 600 hiljada automobila i kamiona ušlo u Krasnodarski kraj i da nije bilo moguće testirati sve vozače i putnike na koronu. Zbog toga je odlučeno da se saobraćaj što više ograniči. 

Trenutno u region dolazi tri puta manje ljudi nego što odlazi.  

Režim karantina ne važi samo za meštane, nego i za one koji dolaze u ovaj region. U samoizolaciju se upućuju povratnici iz inostranstva, ali i oni koji dolaze iz Moskve, Sankt Peterburga i drugih ruskih gradova. Period izolacije za sve je 14 dana od dana dolaska u region. 

„Nekada prometno šetalište uz obalu sada je potpuno prazno. Svi kafići, restorani, barovi, mesta za zabavu ― sve je potpuno zatvoreno. Vlasti Krasnodarskog kraja, na čelu sa gubernatorom, preduzele su neviđene mere za zaštitu svojih građana na teritoriji letovališta Soči“, ističe Grigorenko. 

Od uvođenja karantina, 28. marta, Soči je napustilo oko 45 hiljada turista. Trenutno u hotelima i sanatorijumima boravi oko 6.700 gostiju. 

Slična situacija je i na planinama u blizini Sočija - do 1. juna biće zatvorena i sva skijališta na Krasnoj poljani. Hoteli više ne primaju nove goste, a rezervacije su obustavljene. 

„Sve gradske službe rade kao i obično. Građani nisu na svojoj koži osetili da im tokom perioda virusa korona nešto nedostaje. Dakle, svi su na svojim mestima i izvršavaju svoje dužnosti“, dodaje Grigorenko. 

Većina zaposlenih u Sočiju radi od kuće. Otvorene su prehrambene prodavnice i apoteke, normalno rade komunalne službe i još mali broj kompanija. Nema deficita robe. 

Ekonomisti ocenjuju da će od pandemije kovida 19 najviše stradati firme u sferi turizma, ugostiteljstva, trgovine, industrije zabave i transporta i to one kompanije koje broje do 100 zaposlenih. Zato su vlasti Krasnodarskog kraja obećale pomoć malim i srednjim preduzećima u očuvanju ekonomske održivosti. 

Narednih dana eksluzivno na Sputnjiku pratite kako se ruski regioni bore protiv virusa korona. Informacije i (amaterski) video-snimci stižu nam iz prve ruke — od prijatelja Sputnjika iz raznih krajeva Rusije.

Već sutra ćemo saznati koliko je virus korona izmenio život ljudi na Krimu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala