Od lekara do portira: Zanimanja koja su na ceni u Srbiji u doba masovnih otpuštanja širom sveta

CC0 / Unsplash / Doktor
Doktor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korona virus i dalje udara privredu ispod pojasa, veliki je broj otpuštanja širom sveta, ali ni zapošljavanje nije stalo. Postoje zanimanja koja su na ceni u Srbiji i dok traje epidemija. Najveća potražnja je za lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, a za njima su građevinski inženjeri, ekonomski tehničari, prodavci, magacioneri, portiri...

Po podacima beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Beogradu je tokom marta zaposlena 4.181 osoba, a poslodavcima je od početka vanrednog stanja do danas potrebno 1.880 radnika iz različitih branši.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeNajveća potražnja je za lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima
Od lekara do portira: Zanimanja koja su na ceni u Srbiji u doba masovnih otpuštanja širom sveta  - Sputnik Srbija
Najveća potražnja je za lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima

Zanimanja koja su na ceni: Lekari, građevinci, portiri...

Najveća potražnja trenutno je za zdravstvenim radnicima – lekarima, medicinskim tehničarima i sestrama, potom građevinskim inženjerima, građevinskim i ekonomskim tehničarima, prodavcima, elektroinstalaterima, magacionerima, portirima, kućnim negovateljima i poslužiocima farmaceutskih uređaja.

„U ovom trenutku, s obzirom na vanredno stanje, imamo i situacije u kojima se ljudi izjasne da ne žele da rade dok ono ne prođe. Naravno, bilo je i mnogo situacija u kojima smo veliki broj lekara, medicinskih tehničara i sestara poslali kod poslodavaca. Oni su prihvatili posredovanje i rade već dvadesetak dana“, rekao je za Sputnjik zamenik direktora beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Siniša Knežević.

Poslodavci ipak daju otkaze

Nasuprot preporukama Vlade, neki poslodavci su otpuštali svoje zaposlene, koji su se potom u NSZ prijavili za novčanu naknadu.

„U toku vanrednog stanja, na teritoriji grada Beograda podnet je ukupno 1.251 zahtev za novčanu naknadu, od kojih je 1.181 stigao putem mejla, a poštom 70. Ti zahtevi će se obrađivati, a rešenja donositi, u redovnom postupku, kao što radimo čitave godine“, istakao je Knežević.

© Depositphotos.com / Tom WangU toku vanrednog stanja podnet je 1.251 zahtev za novčanu naknadu
Od lekara do portira: Zanimanja koja su na ceni u Srbiji u doba masovnih otpuštanja širom sveta  - Sputnik Srbija
U toku vanrednog stanja podnet je 1.251 zahtev za novčanu naknadu

Knežević dodaje da se odluke donose i ugovori zaključuju regularno, ali će, nakon završetka vanrednog stanja, poslodavci i nezaposleni biti u obavezi da prilože originalnu dokumentaciju koja se trenutno dostavlja elektronski.

Novčana naknada za otkaz

Građani koji su dobili otkaz, ili im je radni odnos na određeno vreme istekao, potrebno je da se u roku od 30 dana elektronskim putem prijave u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na taj način se ostvaruje pravo na podnošenje zahteva za novčanu naknadu, koju NSZ može da odobri na period od tri do 12 meseci, u zavisnosti od radnog staža. Izuzetak su građani kojima fale dve godine do starosne penzije, kojima nadoknada može da se odobri na 24 meseca.

Visina novčane nadoknade utvrđuje se na osnovu prosečne plate u poslednjih godinu dana rada i prosečne plate u Srbiji, koja se množi sa određenim koeficijentom.

© Sputnik / Miloš ĆurčinNajniži neto iznos novčane naknade je 15.994 dinara, a najviši 34.635 dinara
Od lekara do portira: Zanimanja koja su na ceni u Srbiji u doba masovnih otpuštanja širom sveta  - Sputnik Srbija
Najniži neto iznos novčane naknade je 15.994 dinara, a najviši 34.635 dinara

Najniži neto iznos novčane naknade iznosi 15.994 dinara, a najviši 34.635 dinara.

U Beogradu je trenutno otvoren samo objekat NSZ na Gundulićevom vencu, odakle nezaposleni i poslodavci mogu da dobiju sve informacije putem telefona ili imejla.

Po evidenciji NSZ, zaključno sa martom, u Beogradu je nezaposleno 66.565 ljudi, od kojih više od 61 odsto čine žene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala