Zemlje OPEK+ usaglasile kvote za smanjenje proizvodnje nafte

© AP Photo / Eric GayZalazak sunca iza crpne pumpe za naftu u Teksasu
Zalazak sunca iza crpne pumpe za naftu u Teksasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-učesnice organizacije OPEK+ dogovorile su se da smanje proizvodnju nafte za 23 odsto u maju-junu. Za sve predstavnike organizacije to će iznositi 10 miliona barela dnevno, javljaju mediji.

Kako je saopšteno na Telegram kanalu agencije RIA Novosti, plan smanjenja proizvodnje je sledeći:

– u maju-junu će iznositi 10-12 miliona barela dnevno;

– u periodu jul-decembar smanjiće se na 8 miliona;

– u periodu januar-april 2021. Dostići će 6 miliona.

To znači da će, prema nacrtu sporazuma, zemlje OPEK+ ukupno u naredna dva meseca ograničiti proizvodnju sa 43,8 miliona na 33,8 miliona barela dnevno. Za svaku zemlju koja učestvuje u ograničenjima, proizvodnja bi trebalo da se smanji za 23 odsto.

Pumpe na naftnom polju u Lovingtonu u Nju Meksiku - Sputnik Srbija
Iranski ministar nafte: Moguće smanjenje proizvodnje u junu za 10 miliona barela

Takođe se navodi da se većina učesnica OPEK+ u početku složila oko svojih kvota za smanjenje proizvodnje, a postoji velika verovatnoća da će sastanak, „ako ne bude bilo nepredviđenih neslaganja“, dovesti do potpisivanja završnog dokumenta. 

Zemlje članice OPEK+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i države izvan saveza, na video-sastanku nastavile su dijalog o smanjenju proizvodnje nafte za stabilizaciju tržišta usred pandemije virusa korona.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala