Korona će „pojesti“ pet hiljada milijardi dolara svetske privrede

CC0 / piksabej / Kriza
Kriza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korone koštaće svetsku privredu više od 5 hiljada milijardi dolara u naredne dve godine, navodi „Blumberg“ procene eksperata.

U analizi američkog lista se navodi da „svet ulazi u najveću recesiju u mirno vreme od 1930-ih godina, jer je zbog virusa naloženo privatnom biznisu da prekine sa radom, a ljudima da sede kod kuće“.

„Iako pad, prema prognozama, neće dugo trajati, privredama (država) treba vreme da nadoknade propušteno“, naglašava se u tekstu.

U tekstu se navodi mišljenje glavnog ekonomiste bankarske kompanije „Siti grup“ Ketrin Man. Ona smatra da će šteta za svetsku privredu biti veća od 5 hiljada milijardi dolara.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
MMF: Svetska ekonomija stala prvi put u istoriji

Eksperti grupe „Džej-pi Morgan čejs“ su procenili da ona može biti i veća – 5,5 hiljada milijardi dolara. Oni naglašavaju da će razvijene države imati ekonomski pad koji se može uporediti sa onim iz 2008-2009. godine i 1974-1975. godine.

Stručnjaci američke banke „Morgan stenli“ smatraju da će se pokazatelji u razvijenim državama vratiti na nivo od pre krize tek u trećem kvartalu 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala