Ko je heroj Farskih ostrva u borbi sa koronom: Ova danska pokrajina nema nijedan smrtni slučaj

CC0 / pixabay / Farska ostrva
Farska ostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnik koji je svoju veterinarsku laboratoriju, koju uglavnom koristi za testiranje lososa, prilagodio za testiranje ljudi na virus korona, slavi se kao heroj Farskih ostrva u pravovremenom suzbijanju širenja zaraze.

Naime, ova autonomna danska pokrajina sa 50.000 stanovnika nema nijedan smrtni slučaj od virusa korona, dok se ostatak Evrope bori s epidemijom i broji mrtve.

Arhipelag smešten u sredini severnog Atlantika, između Škotske, Norveške i hladnog Islanda, ima samo jednu osobu u bolnici koja je obolela od kovida-a 19, a izdvaja se u Evropi po tome da uopšte nema smrtnih slučajeva od ove bolesti. Ukupno je tamo zaraženo 184 ljudi.

U sredu je premijer Bardur e Šteg Nilsen najavio je da će 20. aprila otvoriti vrtiće i jaslice, a u školu će krenuti najmlađi osnovci. Učenici zadnje godine srednje škole takođe će se vratiti u učionice, a nastaviće se i sportski događaji, ali bez gledalaca, prenose
„Nezavisne“.

Uspeh se pripisuje jednom naučniku

Uspeh njihovog pristupa lokalni političari pripisuju ranim predviđanjima veterinara naučnika Debesa Kristijansena, upravnika Nacionalne referentne laboratorije za bolesti ribe i životinja, u glavnom gradu Toršavnu.

CC0 / pixabay / Uspeh njihovog pristupa lokalni političari pripisuju ranim predviđanjima veterinara naučnika Debesa Kristijansena, upravnika Nacionalne referentne laboratorije za bolesti ribe i životinja, u glavnom gradu Toršavnu.
Ko je heroj Farskih ostrva u borbi sa koronom: Ova danska pokrajina nema nijedan smrtni slučaj  - Sputnik Srbija
Uspeh njihovog pristupa lokalni političari pripisuju ranim predviđanjima veterinara naučnika Debesa Kristijansena, upravnika Nacionalne referentne laboratorije za bolesti ribe i životinja, u glavnom gradu Toršavnu.

Kristijansen je još u januaru upozorio vladu autonomne regije Kraljevine Danske da moraju da se pripreme za moguće širenje epidemije iz Kine.

Njegova laboratorija, koja se prvenstveno koristi za testiranje lososa za virusne infekcije, prilagođena je za testiranje ljudi, samo je morao da kupi dodatni materijal za testiranje na virus korona.

Na Farskim ostrvima obavljalo se masovno testiranje lososa u vodama nakon izbijanja virusa 2001. koji je poharao losose.

Prema zvaničnim podacima, 10 odsto od celokupne populacije Farskih ostrva, oko 50.000 ljudi, testirano je na virus korona. Prema podacima sa stranice „Vorldometers“, Farska ostrva su testirala veći procenat svoje populacije od bilo koje države ili autonomne teritorije na svetu.

Tamošnji doktori su uspeli da uđu u trag i testiraju svakoga ko je bio u kontaktu sa pozitivnim na virus korona. Od onih koji su se razboleli, 131 osoba je izlečena.

Prilagođavanje veterinarske stanice bilo jednostavno

Kristijansen je rekao za „Gardijan“ da prilagođavanje sa testiranja životinja na ljude nije uključivalo puno muke, te da je njegova veterinarska laboratorija uspela da pronađe materijale za izradu testova, ne samo od bolnica, nego i od mnogih drugih proizvođača.

„Prilagođavanje je bilo jednostavno. Jedino što sam promenio su sastojci. Naš uobičajni posao je da tražimo viruse i bakterije kod riba i u ovom slučaju smo promenili tri komponente specifične za korona virus“, kazao je Kristijansen, te dodao da njegova laboratorija može da obavi i do 1.000 testiranja dnevno ako bi bilo potrebno i kada bi imao pomoćnike.

Zadnji uzorci koje je testirao u utorak su bili negativni.

„Čini se da u okolini Farskih ostrva u ovom trenutku nije veliko opterećenje virusom. Svi pričaju o crnim brojkama, ali testirali smo više od 10 odsto populacije, tako da mislim da nemamo puno stanovnika koji hodaju okolo zaraženi“, rekao je naučnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala