Kisić Tepavčevićeva: Ako ovako nastavimo, uskoro se bliži kraj epidemije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDarija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su brojevi u vezi sa stanjem virusa korona u Srbiji stabilni, čak i u blagom padu, ali da to ne sme da nas zavara.
„Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije“, rekla je na konferenciji za novinare Kisić Tepavčevićeva.

Ona je navela da apel nije samo za vikend da poštujemo sve što treba, ocenjujući da je najveći broj građana shvatio svoju ulogu.

Istakla je da se nada da će mere vrlo brzo da pokažu efekte i da se, ako ovako nastavimo, uskoro bliži kraj epidemije.

„Pratimo sva aktuelna saznanja širom sveta, imamo radne grupe, svako iz svoje oblasti prati najnovije informacije iz svih oblasti koje imaju veze sa ovim virusom, izveštaje dobijamo na dnevnom nivou“, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Kon: Dobro smo, ali i dalje striktno u merama

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevanja od virusa korona zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u merama.

„Mi smo dobro. U celoj ovoj situaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali“, rekao je Kon.

Kon je na pitanje novinara, da li će za vikend kada se obeležava Uskrs biti produžen policijski čas koji bi trajao od četvrtka do ponedeljka, odgovorio da struka ne razmišlja o obeležavanju praznika, već o sprečavanju širenja virusa korona i da će, ukoliko bude bilo potrebno, biti donete oštrije mere.

„Moram da kažem da ne razmišljamo mnogo o praznicima, možda ružno zvuči, razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo predložiti oštrije mere nego što su ove sada. Jasno je da mora doći do prekida kontakata, a ako to mora da se sprovede, to bi trebalo sprovesti što pre, jer ćemo samo tako imati efekte“, naveo je Kon.

U Srbiji je, prema najnovijim podacima, još jedna osoba preminula od posledica novog virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 66. Zaražena je još 201 osoba, tako da je ukupan broj obolelih povećan na 2.867.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala