Džaba vam inat: Ukrajina primorana da kupuje ruske sirovine

© news07.join.com.uaSvetska trgovinska organizacija
Svetska trgovinska organizacija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komisija za rešavanje sporova Svetske trgovinske organizacije presudila je u korist Rusije u sporu koji je pokrenula protiv Ukrajine zbog uvođenja antidampinških carina na uvoz amonijum nitrata iz Rusije, piše ukrajinski portal „Strana“.

„Arbitar kojeg je imenovao generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO), utvrdio je 8. aprila da Ukrajina mora poštovati odluku komisije za rešavanje sporova STO, koja je donesena u sporu oko antidampinških carina na ruski amonijum nitrat do 15. septembra 2020. godine“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj.

Prema pisanju ukrajinskog portala, spor Rusije i Ukrajine u okviru STO pokrenut je zbog odluke ukrajinskih vlasti iz 2014. godine, kada je Kijev naglo povisio carine na ruski amonijum nitrat – sa 11,91 odsto na 36,06 odsto. Kao odgovor na to, Rusija je podnela tužbu u STO.

Nakon što je Organ za rešavanje sporova doneo presudu, Ukrajina je zatražila 27 meseci za izvršavanje odluke, pravdajući to potrebom da unesu izmene u zakon. Arbitar STO je odbacio zahtev i obavezao Ukrajinu da kupi ruske sirovine do septembra ove godine.

Inače, hemijsko jedinjenje amonijum nitrat koristi se u agrikulturi kao đubrivo sa visokim sadržajem azota, ali se takođe primenjuje i kao oksidacioni agens u eksplozivima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala