Država odlučila šta sa decom ako su mama i tata zaraženi: Starija kod kuće, mlađa u centar

CC0 / Pixabay / Brat i sestra
Brat i sestra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je novu meru - uredbu kojom je odlučeno šta sa decom u slučaju da su i mama i tata zaraženi virusom korona. U najkraćem, stariji maloletnici mogu da ostanu kod kuće, a mlađi se poveravaju centru za socijalni rad.

Odlukom da nema više lečenja kod kuće, pa svi pozitivni na virus Kovid 19 moraju biti primljeni u bolnice, javio se problem kada oba roditelja obole od ove bolesti.

Budući da babe i dede više nisu opcija za čuvanje dece zbog toga što predstavljaju najrizičniju grupu epidemije, roditelji imaju mogućnost da decu ostave na čuvanje rodbini. Oni koji nemaju ovu opciju mogu se pozvati na novu uredbu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja uređuje ovo pitanje.

Odluka za decu: stariji maloletnici kod kuće, mlađi u centar

„U slučaju da ne postoji opcija da neki rođak ili neko koga je roditelj predložio da vodi računa o detetu, postoji mogućnost da deca ostanu u stanu ukoliko su stariji maloletnici i ukoliko se proceni da, ako su deca različitog uzrasta, starije dete može da čuva mlađe. U takvoj situaciji nadležni su dužni da obezbede adekvatne uslove, u smislu dezinfekcije, da se sprovode sve epidemiološke mere, da postoji nadzor zavoda za javno zdravlje“, kaže za Sputnjik urednica portala Bebac, Jasmina Mihnjak.

Ukoliko su u pitanju mlađi maloletnici ili se ustanovi da starije dete nije u stanju da se stara o mlađem, brigu nad decom preuzima nadležni centar za socijalni rad koji je takođe u obavezi da ispoštuje sve mere opreza, da izvrši nadzor, da se deca testiraju i da imaju obezbeđene egzistencijalne uslove i higijenu.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDržava odlučila šta sa decom ukoliko su oba roditelja pozitivna na koronavirus
Država odlučila šta sa decom ako su mama i tata zaraženi: Starija kod kuće, mlađa u centar  - Sputnik Srbija
Država odlučila šta sa decom ukoliko su oba roditelja pozitivna na koronavirus

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obavestio je premijerku Anu Brnabić da glavni grad spreman da otvori SOS vrtić za svu decu čija oba roditelja budu hospitalizovana zbog korone. Naravno, ukoliko bude više takvih slučajeva.

Deca prvo moraju da budu testirana

Naša sagovornica dodaje da deca roditelja obolelih od virusa korona prvo moraju da budu testirana kako se virus ne bi širio dalje.

Urednica portala Bebac navodi da još nema podatak da deca obolelih roditelja nisu zbrinuta:

„Nismo do sada imali nijednu takvu situaciju da su deca ostala sama, da su se nama javljali roditelji. Ono što znamo  jeste da je jedan roditelj oboleo, i to su najčešće oni roditelji koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama pa su oni smešteni na Sajmu, ali u takvim situacijama je partner taj koji ostaje sa decom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala