Borelj: Rusija i Kina koriste koronu da povećaju svoj uticaj u svetu

© Tanjug / RADE PRELICĐozep Borelj
Đozep Borelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj smatra da Kina i Rusija koriste sanitarnu krizu izazvanu koronom da povećaju svoju geopolitičku ulogu u svetu.
„Očigledno je da Kina i Rusija žele da povećaju svoj uticaj na globalnom nivou. Logično je da za to koriste sanitarnu krizu, koristeći sve svoje mogućnosti. Ta strategija je izgrađena na demonstraciji da su određeni politički sistemi efikasniji od naših (evropskih) u borbi protiv pandemije“, zaključio je Borelj u intervjuu za italijanski list „Republika".

Sa njegove tačke gledišta, „velike sile kao što su Kina, Rusija, uz pomoć medija, povećavaju efekat svoje pomoći i svoju geopolitičku ulogu u svetu, uključujući za račun formiranja javnog mnjenja.

Pri tome Borelj podseća da je EU pomogla Kini na vrhuncu epidemije u toj državi, a zatim Italiji, između ostalog, poslavši u Lombardiju misiju evropskih lekara koja je finansirana za račun EU. On smatra da Brisel samo treba da „uspostavu bolju komunikaciju sa vladama“.

Podsetimo, petnaest aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala