Zbog pada prodaje do 90 odsto polovina pekara stavila katanac: Traže hitnu pomoć od države

© Fotolia / Christian JungHleb i peciva
Hleb i peciva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 7.000 zanatskih pekara širom Srbije zbog situacije izazvane virusom korona beleži dramatičan pad prometa od 80 do 90 odsto, a od 30 do 40 procenta njih je moralo da stavi katanac na radnje.

Zato je veliku nadu probudila najava da će država pomoći preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, pišu „Novosti“, napominjući da male pekare, međutim, nisu bile u mogućnosti da ispoštuju da budu u kategoriji za pomoć, ali ne svojom krivicom.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica apelovao je na kolege da ne otpuštaju radnike, posebno ne majstore, jer njih neće moći da nađu, zato što je to deficitarna struka.

„Preporuka je, ako zatvore radnje, da idu na kolektivni prinudni godišnji odmor, kako bi sačuvali zaposlene i sagledali kako se situacija razvija“, rekao je Pralica.

Kako dodaje, u tom slučaju mogu da računaju na pomoć države. Pralica je naveo da ne sumnjaju u pomoć države i da očekuju da im pomogne, kao što su i oni uvek pomagali svojoj zemlji.

Male pekare pretrpele najveći udar

Najveći udar su pretrpeli najmanji, oni koji imaju nekoliko radnika i koji su teže opstajali i u redovnim uslovima, objašnjava Pralica. Bili su prinuđeni da zatvore radnje. Posebno male pekare na udaljenim lokacijama koje su ostale bez kupaca, a nemaju ni mogućnost da organizuju prevoz za svoje zaposlene.

Siniša Mali - Sputnik Srbija
Vlada Srbije će izaći sa novim merama pomoći ako kriza potraje

Pralica je ukazao i da su svoje prodavnice morali da zatvore i oni koji imaju prodajne objekte u okolini škola i na pijacama koje sada ne rade. Zanatske pekare srednje veličine koje imaju više prodajnih objekata, nisu otpuštale radnike jer ne bi mogle posle da nađu bazu dobrih radnika da im ostanu, ali su drastično smanjili broj ljudi koji rade. One ispunjavaju kriterijume za podsticaje i njima će, kako za „Novosti“ navodi Pralica, pomoć države dobro doći.

S druge strane, veliki industrijski proizvođači koji snabdevaju trgovinske lance i male prodavnice su, praktično, kako se napominje, preuzeli i taj deo tržišta koji su pokrivale zanatske pekare i dvostruko su povećali svoju proizvodnju.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala