Zašto nema korone u nemačkom selu u kom je veliki NATO centar za obuku

Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačko selo Oberamergau, u kom se nalazi NATO centar za obuku, jedan od najvećih u svetu, nema nijedan slučaj korone, a meštani veruju da ih od epidemije čuva zavet star 400 godina.

Meštani Oberamergaua veruju da ih od zaraze novim virusom štiti zavet koji su dali još 1633. godine, tokom epidemije kuge, a ispunjavaju ga i danas, pišu svetski mediji.

Epidemija kuge u 17. veku odnela je život svakog četvrtog meštanina i tada su, kako priča lokalni sveštenik Tomas Groner, žitelji ovog mesta obećali Bogu da će, ako ih poštedi, redovno izvoditi predstavu koja predstavlja život, smrt i vaskrsenje Isusa Hrista.

Legenda kaže da od tada niko u ovom bavarskom selu nije umro od epidemije, iako su prethodno preminule na desetine ljudi.

Tako su meštani gotovo 400 godina održavali ovaj zavet, držeći predstavu na svakih desetak godina.

CC BY 4.0 / Wikipedia/Cropped photo / NATO nastavni centar u Nemačkoj u mestu Oberamergau
Zašto nema korone u nemačkom selu u kom je veliki NATO centar za obuku - Sputnik Srbija
NATO nastavni centar u Nemačkoj u mestu Oberamergau

Jedina dva puta kada je ona otkazana bila su 1770. godine tokom ere prosvetiteljstva i 1940. godine zbog Drugog svetskog rata. Jednom je i odložena, neposredno posle Drugog svetskog rata, jer nije bilo dovoljno muškaraca (poginuli na frontu), da se predstava održi.

Drugo odlaganje biće ove godine, kada je 42. predstava po redu odložena zbog pandemije virusa korona.

Ovogodišnja predstava trebalo je da bude započeta u maju i da se održava u više navrata do kraja leta. Na ove predstave dolaze na stotine hiljada turista, ali sada je odložena na dve godine zbog epidemije.

Sammit NATO v Brюssele. Denь pervый - Sputnik Srbija
Nije u interesu NATO-a: Zašto Alijansa ne žuri da pomaže u borbi protiv korone

Za razliku od ostatka Nemačke, gde je više od 100.000 ljudi pozitivno na novi virus korona, u selu nema nijednog poznatog slučaja kovida 19, a meštani veruju da ih zavet i dalje štiti.

Inače, ovo bavarsko selo poznato je ne samo po predstavi za koju se meštani pripremaju godinama. Naime, u njemu se nalazi najveći nastavni centar NATO-a, osnovan još 1953. godine.

Kroz nastavni centar koji koriste zemlje NATO-a i njihovi saveznici, godišnje prođe 12.000 polaznika, mahom oficira koji se obučavaju i usavršavaju u raznim vojnim aspektima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala