Ruski zvaničnici upozoravaju Amerikance: Karantin ne utiče na našu borbenu gotovost

© Sputnik / Olesя Pečenkina / Uđi u bazu fotografijaObala Crnog mora na Krimu
Obala Crnog mora na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski zvaničnici smatraju da je predlog bivših ambasadora SAD da se iskoristi pandemija virusa korone za pritisak na Rusiju kako bi se Krim vratio Ukrajini glupost i cinizam. Iako je zemlja u karantinu, to ne utiče na njenu borbenu spremnost.

Prema mišljenju poslanika Državne dume Rusije iz Sevastopolja Dmitrija Belika, američke diplomate istupaju sa takvim izjavama jer ne poznaju ruski mentalitet i nastavljaju da žive u nekoj svojoj stvarnosti.

„Oni jednostavno ne poznaju naš nacionalni mentalitet, ne žele da uče našu istoriju, zato se i oslanjaju na principe pritiska na našu zemlju. Rusija je toliko toga preživela, o čemu drugi ne mogu ni sanjati. I kroz celu svoju istoriju nalazila se pod zapadnim sankcijama“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pandemija nije panacea za pritisak na Rusiju. 

„Da, mi smo u karantinu, ali to ne utiče na našu borbenu gotovost i državne principe, od kojih je jedan naš Krim“, zaključio je poslanik.

Vreme da Zapad odustane od agresivne politike

Na izjavu američkih diplomata odreagovao je i potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov, koji je predlog o vraćanju Krima ocenio kao glupost i cinizam.

„Odavno smo navikli na to da je osnova međunarodnih odnosa američke politike – cinizam. Te izjave teško da se mogu drugačije okarakterisati osim kao glupost, nepromišljenost i nekompetentnost“, istakao je Bobkov.

Prema njegovim rečima, ceo civilizovani deo sveta danas traži bilo kakav razlog da se ujedini i pomogne.

„Vreme je da zapadne zemlje odustanu od agresivne politike prema Rusiji, koja celom svetu pokazuje da je spremna na zajedničku borbu protiv virusa korona i izgradnju odnosa od obostrane koristi u budućnosti“, zaključuje Bobkov.

Neophodno ukidanje sankcija 

Oglasila se i senatorka Sevastopolja Ekaterina Altabajeva, koja je istakla da su izjave američkih bivših diplomata neosnovane i apolitične.

„To je samo plod bolesne svesti. Ponekad, čitajući ovo pomislim koliko mora neko biti daleko od stvarnosti pa da sugeriše takve stvari i daje neosnovane izjave. Mogu samo saosećati sa onima koji su navodno političari, ali se ponašaju potpuno apolitično, ne razmišljajući o narodu i situaciji u svetu“, izjavila je senatorka.

Naprotiv, zbog teške situacije sa širenjem virusa korona neophodno je ukinuti sankcije koje su nezakonito uvedene Rusiji, Krimu i njihovim stanovnicima, kako bi se prevazišla svetska ekonomska kriza, zaključila je Altabajeva.

Ranije su tri bivša američka ambasadora u Kijevu – Stiven Pfajfer, Džon Herbst i Vilijam Tejlor predložili da se iskoristi pandemija virusa korone za pritisak na Rusiju, kako bi vratila Krim Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala