Rad od kuće – praksa koja će opstati i posle koronavirusa

© REUTERS / Bernadett SzaboRad od kuće u izolaciji sa decom
Rad od kuće u izolaciji sa decom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada prođe epidemija koronavirusa mnogo toga će biti drugačije, pa i gledanje na rad od kuće. Ta praksa koju je virus iznudio sasvim sigurno će opstati i biti češća nego pre ove zdravstvene krize.

Tako smatra počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS), Nebojša Atanacković, koji podseća da je rad od kuće i ranije postojao, da je i Zakon o radu to prepoznao kao rad na daljinu i regulisao ga. Kako je ocenio, jedan broj poslodavaca će se sigurno, kada sabere pluseve i minuse ovakvog rada, tamo gde je to moguće, opredeljivati za takav vid angažovanja zaposlenih.

Rad od kuće, praksa kojom štede i zaposleni i poslodavci

Rad od kuće, ukoliko je postignut optimum produktivnosti, ima opravdanja jer se štedi na nekim stvarima. Pre svega na vremenu zaposlenog koji radi u svom okruženju i to može da bude čak i efikasnije. Drugo, ne gubi sat, dva tri, u saobraćaju da bi došao i otišao sa radnog mesta. Njegovo radno vreme može biti značajno fleksibilnije“, ukazuje Atanacković na prednosti.
Rad od kuće donosi pogodnosti i za poslodavce. Zato je trend u svetu  da su sve više okrenuti takvom angažovanju ljudi, kaže on za Sputnjik.

© Depositphotos.com / IgorTishenkoAko je izvodljiv, rad od kuće može da ima pogodnosti i za poslodavca i zaposlenog.
Rad od kuće – praksa koja će opstati i posle koronavirusa - Sputnik Srbija
Ako je izvodljiv, rad od kuće može da ima pogodnosti i za poslodavca i zaposlenog.
„Ukoliko poslodavac ima takve poslove da može da mu većina, ili dobar broj zaposlenih radi od kuće on štedi na površini poslovnog prostora i na drugim stvarima, na plaćanju prevoza zaposlenom, na grejanju, na potrošnji energije“. 

Uz to, duže vreme provedeno u  putu do posla često radnike čini umornim i nervoznim, što se odražava i na posao koji obavljaju, pa u krajnjem na produktivnost. 

U EU utrostručen rad od kuće

Poslodavci su proteklih nedelja ubrzano tražili tehnička rešenja za rad na daljinu i danas stotine miliona Evropljana radi od kuće. U nastojanju da se spreči širenje virusa korona, to je postalo jedini izbor.

Ali i pre nego što je pandemija pogodila svet, rad od kuće počeo je da se popularizuje.  U poslednjih 15 godina procenjuje se da je u EU utrostručen, a naročito je postao raširen u Holandiji i Finskoj. Prema podacima Evrostata, 2018. godine u te dve zemlje od kuće je radilo oko 14 odsto zaposlenih.

Kad vam uslugu u Njujorku pruža neko u Beogradu

Dugogodišnji predsednik UPS napominje da postoje poslovi gde apsolutno nije neophodno da neko bude u prostoru poslodavca, kakvi su oni u IT sektoru. Uspešno pravljenje softvera je potpuno moguće od kuće, moguće je to i sa nekim administrativnim poslovima, kao ivođenje poslovnih knjiga,  praćenje uspešnosti procesa rada, posao vezan za kol centre, rad u određenim medijima, pružanje pojedinih usluga.

© Foto : PixabayU poslednjih 15 godina procenjuje se da je rad od kuće u EU utrostručen, pa je sigurno da će ta praksa na koju je posldavce trenutno primorala epidemija koronavirusa biti nastavljena još češće
Rad od kuće – praksa koja će opstati i posle koronavirusa - Sputnik Srbija
U poslednjih 15 godina procenjuje se da je rad od kuće u EU utrostručen, pa je sigurno da će ta praksa na koju je posldavce trenutno primorala epidemija koronavirusa biti nastavljena još češće

Iznenađujuće je, ali zahvaljujući  tehničkim mogućnostima sasvim je moguće da tražite taksi u Njujorku, a da tu uslugu za vas obavlja neko ko sedi u Beogradu, slikovit je ovaj poslodavac.
On nema dilemu da će ovo nametnuto iskustvo sa koronavirusom učiniti da će, kada zdravstvena kriza prođe, posao od kuće biti češći nego pre.

„Svet sa razvojem novih tehnologija sve više ide ka tome da će moći da se određene stvari rade od kuće. Kada se radi o nekim proizvodnim delatnostima, čak i one vezane za isporuku hrane, na primer, ako postoje uslovi, takođe mogu da se obavljaju od kuće. Ali, sigurno, još za dugo, a možda i nikada neće biti moguće da se sa nekim najnovijim tehnološkim čudima nešto proizvodi od kuće“, zaključio je Atanacković za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala