Prognoza STO: Recesija svetske trgovine 2020. godine sa 13 na 32 odsto

© REUTERS / Edgard GarridoDisplej sa podacima sa azijske berze u Tokiju
Displej sa podacima sa azijske berze u Tokiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska trgovinska organizacija (STO) prognozira pad svetske trgovine u 2020. godini sa 13 na 32 odsto zbog pandemije virusa korona. Ovi podaci navedeni su u izveštaju STO objavljenom u sredu u Ženevi.
„Očekuje se da će globalna trgovina pasti sa 13 na 32 odsto, pošto pandemija (bolesti izazvane novim virusom korona) KOVID-19 narušava normalnu ekonomsku aktivnost i život u svetu“, ističe STO.

Širok spektar prognoza pada STO objašnjava nezapamćenom epidemiološkom krizom, kao i neizvesnošću u vezi sa njenim ekonomskim posledicama.

Stručnjaci ove organizacije uvereni su da će stopa pada svetske trgovine biti značajnija nego u periodu svetske finansijske krize 2008-2009.

Oni takođe navode neizvesnost u tempu oporavka svetske trgovine u 2021. godini. Situacija će, prema njihovom mišljenju, zavisiti od toga koliko će pandemija trajati i koliko će efikasne biti mere koje su vlasti država širom sveta preduzele kao odgovor na krizu.

„Ovo je prva epidemiološka kriza koja je primorala države da preduzmu neviđene mere za zaštitu života ljudi“, istakao je generalni direktor STO Roberto Azevedo.

Neizbežni pad trgovine i proizvodnje imaće bolne posledice za vlasnike kuća i preduzeća, pored onih direktno povezanih sa bolešću, objasnio je on.

„Glavni cilj je staviti pandemiju pod kontrolu i ograničiti ekonomsku štetu za ljude, kompanije i države. Međutim, vlasti bi trebalo da počnu da prave planove za period nakon pandemije“, smatra Azevedo.

Svetska trgovina moći će da se oporavi do nivoa od pre krize već 2021. godine, ukoliko se pandemija KOVID-19 u najskorije vreme stavi pod kontrolu, istakao je on i dodao da Svetska trgovinska organizacija uzima u obzir i druge scenarije, prema kojima će svetska trgovina ostati ispod nivoa pre krize.

Putnici snimljeni na železničkoj stanici u Pekingu sa zaštitnim maskama - Sputnik Srbija
Nemački mediji: Ovo je „kraj globalizacije“ kakvu poznajemo

„Podaci koje danas vidimo su strašni. Međutim, apsolutno je moguć brz, aktivan oporavak“, istakao je on. „Odluke koje se donose danas određuju budući oblik ekonomskog oporavka i globalne perspektive rasta“, ocenio je Azevedo.

Zadržavanje globalnih tržišta otvorenim i predvidljivim, kao i podržavanje povoljnog poslovnog okruženja od presudnog su značaja za podsticanje novih investicija, rekao je on.

Akcije na većini tržišta su potonule, a industrije se suočavaju sa brojnim problemima zbog oštrih karantinskih mera koje je većina zemalja uvela u poslednjih nekoliko meseci zbog pandemije virusa korona. Prema poslednjim podacima, u svetu je registrovano skoro 1.500.000 slučajeva obolevanja od novog virusa korona, više od 83.000 je umrlo, dok se više od 300.000 oporavilo od bolesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala