Onlajn kupovina: Najtraženiji računari, ali i stvari za kuću

© Sputnik / Senka MilošU prodavnicama koje smo obišli, kako su nam rekli, moguće je naći samo jeftinije modele laptopova, jer su kupci sa dubljim džepom, u strahu da će epidemija novog virusa gripa potrajati, kupili najbolje iz ponude.
U prodavnicama koje smo obišli, kako su nam rekli, moguće je naći samo jeftinije modele laptopova, jer su kupci sa dubljim džepom, u strahu da će epidemija novog virusa gripa potrajati, kupili najbolje iz ponude. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U pojedinim prodavnicama tehničke robe od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona onlajn prodaja je povećana za 50 odsto, a najveći rast beleži prodaja računara, IT opreme i gejming konzola, dok su se na listi najbolje prodavanih proizvoda našli i aparati za negu i ulepšavanje.

U Narodnoj banci Srbije kažu za Tanjug da se očekuje da će elektronska trgovina u prvom tromesečju u pojedinim privrednim granama pokazati rast, dok će u nekima biti u padu, što je sasvim očekivano u datim okolnostima.

Za sada tehnička roba ima najveću prođu, a u velikim prodavnicama nameštaja i drugih stvari za kuću kažu da potrošači onlajn kupuju stvari koje su im potrebne kako bi reorganizovali i opremili svoj dom za period izolacije, pa su tako najviše zainteresovani za stolove, stolice, dušeke i posteljinu.

U „Tehnomaniji“ povećanu tražnju za računarima i IT opremom objašnjavaju uglavnom činjenicom da mnogi poslodavci organizuju za zaposlene rad od kuće.

„Porast prodaje konzola i gejming opreme možemo pripisati činjenici da sve više ljudi svoje slobodno vreme provodi u svojim domovima. Pored pomenutih kategorija, na listi najbolje prodavanih proizvoda su se našli i aparati za negu i ulepšavanje koji potrošačima pružaju jednostavno i brzo ulepšavanje kod kuće“, kaže Marta Jovančić iz „Tehnomanije“.

Navodi da se trude da podstaknu potrošače da kupovinu obave na lakši i brži način, iz udobnosti i bezbednosti svog doma, a da zahvaljujući posebnim pogodnostima i akcijama beleže pozitivan trend prodaje putem interneta.

Milica Radović iz „Gigatrona“ kaže za Tanjug da je sada primarna onlajn prodaja, za koju navodi da je značajno veća u odnosu na raniji period.

Po njenim rečima, najprodavaniji su laptopi, desk top računari, monitori, televizori, oprema za gejming, fitnes oprema, ali i mali kućni aparati i bela tehnika.

U kompaniji IKEA kažu da je njihova onlajn prodavnica od samog uvođenja pokazala brojne prednosti i da su u prethodnoj godini, kada je u pitanju ovaj segment, imali rast od 81,5 odsto.

© Fotolia / AnnaavGrađani zainteresovani za proizvode koji nam omogućava normalan i neometan boravak kod kuće.
Onlajn kupovina: Najtraženiji računari, ali i stvari za kuću - Sputnik Srbija
Građani zainteresovani za proizvode koji nam omogućava normalan i neometan boravak kod kuće.

Navode da je vanredno stanje donelo i razne izazove, ali da i u ovim teškim vremenima i dalje postoji interesovanje građana za proizvode te kompanije.

„Ono što smo za sada primetili, jeste da su naši kupci najviše zainteresovani za osnovne proizvode koji su im potrebni kako bi reorganizovali i opremili svoj dom za period izolacije. Pod tim mislimo na stolove, stolice, dušeke, posteljinu i slično, sav onaj nameštaj i proizvodi koji nam omogućavaju normalan i neometan boravak kod kuće“, kaže direktor IKEA za Srbiju Strahinja Urošević.

U skladu sa odlukama i merama Vlade, kao i zbog bezbednosti zaposlenih i kupaca, kaže Urošević, usluge poput planiranja u kući, usluge montaže ili ugradnje kuhinja privremeno su obustavljene.

Za Tanjug u NBS navode da će precizne informacije o broju i vrednosti transakcija kupovine roba i usluga na internetu imati po analizi relevantnih podataka koje će Narodnoj banci Srbije dostaviti banke.

© FotoNBS raspolaže podacima o transakcijama internet kupovine robe i usluga koja je izvršena platnim karticama ili upotrebom elektronskog novca.
Onlajn kupovina: Najtraženiji računari, ali i stvari za kuću - Sputnik Srbija
NBS raspolaže podacima o transakcijama internet kupovine robe i usluga koja je izvršena platnim karticama ili upotrebom elektronskog novca.

Navode da će tada imati zvanične podatke o broju plaćanja bezgotovinskim putem, među kojima su i podaci o transakcijama platnim karticama i elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga preko interneta.

Precizirali su da NBS raspolaže podacima o transakcijama internet kupovine robe i usluga koja je izvršena platnim karticama ili upotrebom elektronskog novca, ali ne i podacima o internet kupovini koja je izvršena na drugi način, na primer plaćanje pouzećem i slično.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala