Migrantima u Srbiji popuštaju živci, država ima spreman odgovor

© Sputnik / Brankica RisticMigranti dolaze u Srbiju
Migranti dolaze u Srbiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tenzija, pobune i tuče učestali su poslednjih dana u migrantskim centrima po Srbiji. U Krnjači i Obrenovcu reagovali su policija i vojska. Migranti su pokazali da im popuštaju živci u punim kampovima i u vreme epidemije virusa korona, a država da ima snažan odgovor na njihovo ponašanje. Da li je na pomolu novi problem u Srbiji?

Masovna tuča u Borči i Obrenovcu usledila je pošto je nekoliko migranata napalo radnike tih centara, zbog čega je, navodno, njih 30 uhapšeno. Intervenisala je i policija.

Nervoza među migrantima u Srbiji zbog izolacije

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije stiglo nam je saopštenje u kome se kaže da se „zbog pandemije virusa korona migranti u Srbiji već više od tri nedelje nalaze u potpunoj izolaciji od okruženja, a neki centri i duže od mesec dana“.

„Sa stanovišta zdravstvene bezbednosti svih, to je dalo rezultate, jer za sada među migrantima nema nijedan oboleli. Usled karantina u kom se nalaze, očekivan je porast napetosti, tenzija i nervoze u centrima. To, međutim, nije ni razlog ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva moraju da poštuju svi“, navodi se u saopštenju dostavljenom Sputnjiku.

Komesarijat za izbeglice i migracije, dodaje se, očekuje od nadležnih da sve vinovnike nemira procesuira po zakonu koji važi u vanrednim okolnostima i saopštava da ni ubuduće neće tolerisati kršenje odredbi vanrednog stanja unutar centara.

Migranti uplašeni i neobavešteni

Komesarijat se zahvaljuje Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova na brzoj i efikasnoj reakciji, uvereni da će i ubuduće zajedničkom i koordiniranom akcijom sprečiti pojavu bilo koje nepoželjne situacije u centrima u vreme vanrednog stanja.

Radoš Đurović iz Centra za pomoć i zaštitu tražioca azila saglasan je da je ovako duga izolacija u Centrima dovela do povećane nervoze kod migranata, ali ne misli da može doći do nekog većeg sukoba.

„I oni su kao i mi uplašeni. Izolovani su od sveta, na neki način, puno ih je i ne mogu zbog vanrednog stanja i pandemije da dobiju apsolutnu pomoć. Većina stvari se sada obavlja imejlom i normalno je da će doći do nervoze i ekscesa“, kaže on.

U isto vreme, naš sagovornik smatra da je pozivanje oružanih snaga u pomoć bilo možda preterano, jer veruje da bi razgovorom sve došlo na svoje mesto, s obzirom da je i migrante sada stiglo sve što su prošli i dalje prolaze.

„To su sve posledice pritiska i težine života u izuzetno restriktivnim uslovima. Pre svega je na onima koji tamo rade da obrate pažnju, da preveniraju da ne dođe do ovakvih incidenata. Upravo to nedostaje, jer sa njima ne znaju da razgovaraju i da ih smire, već kao u ovom slučaju moraju da intervenišu vojska i policija“, kaže Đurović.

Potrebno je još centara

Po njegovom mišljenju, 17 kampova koliko ih sada imamo, u kojima boravi 9.000 migranata, malo je, posebno u vreme pandemije kad je potrebno da se drži i neko odstojanje među ljudima.

„Kapaciteti su puni i otvaraju se šatori u kampovima. Tim ljudima treba i psihološka pomoć. Oni su u teškim okolnostima koje utiču na ponašanje i na zdravlje“, ističe on.  

Po njemu, u okolnostima vanrednog stanja preduzete su posebne mere za migrante i oni ne mogu da odluče da napuste sami kamp ili da urade nešto drugo. Predsednik Skupštine opštine Obrenovac Miroslav Čučković za TV Prva je rekao da je pre nego što je nastupila epidemija, u njihovom centru bilo između 250 i 300 migranata, a da ih sada ima 1.060. Vojska Srbije je one koji su bili van centara odlučila da skloni sa ulice i smesti u prihvatne centre.

Čučković je opisao da je u „besu u kojem nisu mogli između sebe da se obračunaju pridošlice i starosedeoci Centra, došlo do napada na radnike Komesarijata kojih je bilo tada 12. Polupali su unutra ambulantu i ostale prostorije, dodaje on, ali povređenih nema, policija i vojska su munjevito reagovali u velikom broju i smirili situaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala