Rusija uzvraća Americi: Krim je deo Rusije i Moskva neće promeniti stav ni pod kojim uslovima

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krim je deo Rusije i Moskva nikad neće promeniti stav po pitanju rešavanja „ukrajinskog pitanja“ i pripadnosti poluostrva ni pod kojim uslovima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjavu bivših američkih ambasadora iz Kijeva, koji su izjavili da situacija sa virusom koronom i padom cena nafte može naterati Moskvu da promeni stav i vrati Krim Ukrajini, Peskov je odgovorio da će stav Moskve ostati nepromenjen.

„Takva tačka gledišta je nerealna, a umnogome čak i apsurdna. Što se tiče Krima, tu ne postoji ni ’ako‘ ni ’kada‘ – Krim je deo Rusije sa svim pratećim posledicama“, potvrdio je još jednom Peskov.

Kada je reč o Donbasu, naveo je Peskov, „Rusija nema šta da napušta tu teritoriju budući da tamo nikad nije ni bila“.

Ranije su tri bivša američka ambasadora u Kijevu – Stiven Pfajfer, Džon Herbst i Vilijam Tejlor predložili da se iskoristi pandemija virusa korone za pritisak na Rusiju kako bi vratila Krim Ukrajini.

Po njihovim rečima, američki predsednik Donald Tramp, u saradnji sa liderima Nemačke, Francuske i Ukrajine, treba, navodno, da predloži Moskvi da prekine konflikt u Ukrajini u zamenu za ukidanje sankcija.

Podsetimo, ukrajinske vlasti počele su u aprilu 2014. godine vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, DNR i LNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima je do sada stradalo oko 13.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala