Inovacije srpskih kompanija u borbi protiv pandemije virusa korona

Pratite nas
Tema večerašnje emisije „Tehnogram“ su inovacije srpskih kompanija u borbi protiv pandemije virusa korona.

Proces globalizacije omogućio je veću povezanost među ljudima, bržu razmenu ideja, tehnologije i ekonomski napredak. Međutim, danas stojimo pred jednim velikim izazovom i mnoštvom pitanja. Koliko nam je ubrzanje u ekonomskim zahtevima i stilu života nametnulo stalna putovanja, najčešće avionom i blizak kontakt ljudi koji su inače hiljadama kilometara udaljeni jedni od drugih. Naličje ovakve komunikacije je ekstremno brzo širenje novog virusa korona.

Život piše drame, tako se nekad i iz „najcrnjih“ perioda dolazilo do najvećih pomaka i inovacija. Sve snage uperene su ka medicini, inovacijama i tehnologiji koje nam u ovim teškim momentima mogu pomoći. Do pre nekoliko meseci zvučalo bi neverovatno, ali prvi domaći respirator, dugotrajne maske sa specijalnim filterima i mnoge druge inovacije dela su iz srpske „kuhinje znanja”. Inovativnost domaćih kompanija pri pravljenju vizira uz pomoć 3D štampača već daje značajne rezultate, čitava zajednica inovatara mobilisana je i posvećena jednom cilju – prevazilaženju i ublažavanju posledica infekcije izazvane novim korona virusom.

O ovoj temi u emisiji „Tehnogram“ govore Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i invovacije, a telefonski se u razgovor uključuju Nikola Krstić – inovator dugotrajnih maski sa HEPA filterom, Dušan Ćatić koji će predstaviti inovaciju za dezinfekciju putem ultraljubičastog zračenja i Nikola Vučićević sa idejom konstrukcije kabine za dezinfekciju na javnim prostorima.

Tehnogram Nenad Jevtović

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala