Bugarski diplomata objasnio zašto je nezakonito uzimao novac na ime korone

© Flickr / Klearchos KapoutsisZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva saopštila je da je konzul u Holandiji Svilen Ilijev, koji je nezakonito prikupljao sredstva „zbog virusa korona“, objasnio svoj postupak namerom da postavi zaštitne ograde ispred konzularne zgrade, kako se ne bi okupljalo mnogo ljudi.

„Hvala Bogu, malo je onih kojima je uzet novac. Sa njima smo u kontaktu. Državljanima Bugarske je uzimao pet evra, a strani državljanima – deset“, saopštila je ministarka.

Prema njenim rečima, čim su ambasador Bugarske u Holandiji i konzularno odeljenje u Sofiji saznali za postupke diplomate, odmah su ga upozorili da su takve akcije neprihvatljive i Ministarstvo je odmah zaustavilo nezakonite radnje.

Zaharijeva je takođe ispričala kako je konzul objasnio svoju odluku da prikuplja sredstva.

„Kako kaže, želeo je da sakupi sredstva kako bi obezbedio zaštitne ograde ispred konzularne službe. Želim da napomenem da je zgrada konzularnog odeljenja u Hagu renovirana 2019. godine i tom prilikom je značajno poboljšana. Ambasador mi je takođe saopštio da je konzul želeo da postavi napolju ograde, kako se ne bi sakupljalo mnogo ljudi. Ali čak i da je imao najbolje namere, nije smeo da krši zakon i uzima novac od bugarskih državljana“, istakla je ministarka.

Ukazom šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharijeve konzul u Holandiji Svilen Ilijev povučen je sa mesta službe. Protiv konzula će biti pokrenut disciplinski postupak.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala