Amerika blokira pomoć Iranu

© AFP 2023 / MANDEL NGAN Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će blokirati davanje kredita Međunarodnog monetarnog fonda Iranu u visini od 5 milijardi dolara, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore u administraciji Bele kuće.

Po mišljenju Vašingtona, na računima vlade Irana ima dovoljno sredstava za borbu protiv širenja virusa, a ako MMF daju novac Teheranu, on ga neće iskoristiti za borbu protiv virusa, već za pomoć privredi koja je nastradala od američkih sankcija ili će ga usmeriti na finansiranje svojih saveznika na Bliskom istoku.

List naglašava da Vašington, kao najveći akcionar MMF-a, umnogome određuje da li će fond izdvojiti zatražena sredstva, ali i drugi članovi organizacije mogu da se ne slože sa SAD ako broj glasova „za“ bude veći od onih koji su „protiv“.

Predstavnici SAD smatraju da Iran raspolaže sa milijardama dolara u Fondu za nacionalni razvoj koji se puni od prihoda od prodaje nafte i gasa.

Ranije je šef diplomatije Irana Muhamed Džavad Zarif okarakterisao američke sankcije Teheranu u trenutku pandemije Kovid-19 „medicinskim terorizmom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala