U svetu nedostaje skoro šest miliona medicinskih sestara

© Sputnik / Aleksandr KondratukMedicinska sestra u Rusiji
Medicinska sestra u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vreme pandemije virusa korona svetska zajednica se suočava sa ogromnim deficitom medicinskih sestara, kojih u svetu nedostaje najmanje 5,9 miliona, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

„U svetu ima nešto manje od 28 miliona medicinskih tehničara. Od 2013. do 2018. godine broj je porastao za 4,7 miliona. Ipak, deficit medicinskih sestara u celom svetu i dalje postoji i iznosi 5,9 miliona. Najveći manjak beleži se u Africi, Jugoistočnoj Aziji i Istočnom mediteranskom regionu SZO, kao i u zemljama Latinske Amerike“, ističe se u izveštaju koji su sastavili Međunarodni savet medicinskih sestara i globalna kampanja „Medicinske sestre danas“.

Saglasno izveštaju, u zemljama koje se suočavaju sa problemom manjka medicinskih tehničara, potrebno je povećati broj osoba koje se školuju za medicinske sestre za osam odsto godišnje. 

„Političari znaju koliko košta školovanje i zadržavanje profesionalnih kadrova medicinskih tehničara u zemlji. Međutim, mnogi od njih tek sada istinski shvataju pravu vrednost tog osoblja. Svaki dolar uložen u razvoj medicinskih sestara vraća se kroz zdravlje i dobrobit ljudi i porodica“, izjavila je predsednica Međunarodnog saveta medicinskih sestara Anet Kenedi.

Kako se navodi, države moraju finansijski obezbediti ubrzanu obuku medicinskih sestara i obezbeđivanje radnih mesta za njih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala