Stiže injekcija: EU izdvaja 15 milijardi evra za borbu protiv korone

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će izdvojiti 15 milijardi evra kako bi podržala partnere u borbi protiv virusa korona, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
„U našem je interesu da se virus korona eliminiše u celom svetu. Upravo iz tog razloga EU garantuje više od 15 milijardi evra za pomoć našim partnerima u svetu“, izjavila je šefica Evropske komisije.

Prema njenim rečima, ta pomoć je namenjena kako hitnoj podršci zdravstvenog sistema, tako i podsticanju ekonomije u poslekriznom periodu i očuvanju radnih mesta.

Evropska unija je spremna da koordinira snažan međunarodni odgovor pandemiji“, rekla je Fon der Lajenova.

Ekonomija - Sputnik Srbija
Maršalov plan - sad ili nikad

Ona je istakla da će u narednim nedeljama pomoć biti potrebna i afričkim zemljama.

„Moramo podržati naše partnere. Afrika se već za nekoliko nedelja može suočiti sa istim problemima koje Evropa ima“, rekla je ona.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio da će se EU fokusirati na pomoć u borbi protiv širenja Kovida-19 u najugroženijim zemljama, pre svega u Africi.

EK usvaja plan koordinisanog ukidanja vanrednih mera

Evropska komisija najavila je da će sutra predstaviti smernice za koordinisano i postepeno ukidanje mera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja Kovida 19.

„Sutra će Evropska komisija usvojiti smernice i predstaviti svoju viziju kako bi zemlje-članice trebalo da se usaglase, da bi u trenutku kada za to dođe vreme primenile korake za ukidanje mera uvedenih zbog pandemije“, rekao je portparol Komisije Erik Mamer.

U Briselu su saopštili da je neophodno da se u trenutku kada neke od zemalja-članica najavljuju nacionalne „izlazne strategije“, osigura da se postepeno ukidanje mera, kao što su zabrana kretanja i socijalno distanciranje, sprovede koordinisano i dosledno na nivou EU.

Korona virusom u svetu je zaraženo 1.347.343 osoba, dok je od posledica Kovida-19 preminulo 74.780 ljudi, najnoviji su podaci sajta „Vorldometers“. Od korona virusa se oporavila ukupno 285.101 osoba.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala