Srbija: Preminule tri osobe, 247 novoobolelih, ukupno 2.447 zaraženih /video/

© Sputnik / Dejan Simić Ulaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti
 Ulaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji su, prema najnovijim podacima, još tri osobe preminule od posledica virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 61. Ukupan broj zaraženih povećan je na 2.447.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konferenciji za novinare da su registrovana još 247 slučaja zaraze virusom korona.

Kako je navela, preminule su još tri osobe, dva muškarca i jedna žena.

Ona je dodala da je 1.349 hospitalizovanih građana obolelih od Kovida-19. Na respiratoru je, prema podacima Ministarstva zdravlja, 109 pacijenata.

U prethodnih 24 sata testirane su još 1.074 osobe, a do sada je ukupno testirano 9.626 ljudi, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

„Ukupna smrtnost je 2,49 odsto. Preminulo je 44 muškaraca i 17 žena, a prosečna njihova starost je 64,2 godine“, rekla je ona.

Kisić Tepavčevićeva je konstatovala da poslednjih dana imamo stabilan broj obolelih od virusa korona.

„Imamo stabilan broj obolelih, čak i manji pad na današnji dan, u nedelji kada je u nekim drugim zemljama bio vrtoglavi porast broja obolelih“, rekla je ona.

To je, kako je navela, pokazatelj da smo na dobrom putu, da znamo šta radimo i da se ponašamo odgovorno i savesno.

„Ali, ne smemo sada da posustanemo. Iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak, sada treba da zapnemo iz sve snage zato što ovi brojevi pokazuju da ono što svi zajedno radimo, jeste osnova prave borbe protiv ove infekcije“, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio da smo poslednjih dana dostigli maksimum koji će, kako procenjuje, trajati još desetak dana.

On je, u tom kontekstu, ukazao da je sada najveća aktivnost virusa i da sada ima najveću šansu da se prenese.

„U ove dve nedelje, zaista, najrestriktivnije mere koje smo do sada planirali, treba i da se sprovode“, istakao je Kon.

To, kaže, ne znači da te mere zaista moraju da budu određene kao policijski čas, ali svakako moraju da se sprovode, a to su sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta u narednim nedeljama, jer je tada virus najagilniji i najsposobniji da se prenese preko ogromnog broja ljudi koji su „rezervoari“.

„Sprečavanje kontakata je u toj situaciji apsolutno najvažnija, uključujući sve mere do sada“, rekao je Kon.

Kon je kazao i da zabrana kretanja 24 sata ima smisla samo u Beogradu i nekim žarištima koja su dodatno ispitana.

„Ako se budu sprovodile takve mere, zabrane kretanja, to ima smisla za eventualno neka žarišta koja su dodatno ispitana, nema potreba da se svi tako ponašamo, a što se mog predloga tiče, on je jasan — 24 časa u narednih osam do deset dana apsolutne zabrane kontakata, ako mora, onda i kretanja“, naveo je Kon.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala