Sirija poziva EU: Ukinite unilateralne sankcije

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije na ulici u Londonu
Zastava Evropske unije na ulici u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija bi trebalo momentalno da ukine Siriji unilateralne sankcije koje narušavaju elementarna ljudska prava. EU je glavni učesnik sirijske blokade čak i uprkos pretnjama povezanim sa pandemijom virusa korona, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Sirije.
„Sirija, čiji je narod stradao zbog tih sankcija, pridružuje se zemljama i organizacijama koje dokazuju značaj ukidanja nezakonitih sankcija i bilo kojih sankcija, uključujući i bankarske transfere koje su SAD i EU nametnule iz političkih razloga, uz nedopustivo kršenje međunarodnog prava i lišavanje elementarnih ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sirijsko Ministarstvo navelo je da su izjave brojnih odgovornih lidera EU o pozivu na delimično ukidanje unilateralnih sankcija Siriji – i dalje pod „političkim ključem“.

„Sirija ističe da takve izjave neće osloboditi odgovornosti predstavnike vlasti EU da sankcijama spreče mogućnost da se pripremi medicinska infrastruktura za borbu protiv virusa korona“, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, Damask je pozvao zemlje koje poštuju ljudska prava da odustanu od takve sankcione politike i pridruže se „međunarodnoj porodici“ u sveopštoj težnji da se reše pandemije, koja je već odnela desetine hiljada života.

Zahtev Sirije za ukidanje sankcija ranije je podržala Rusija, jer širenje virusa korona u Siriji može dovesti do katastrofe, izjavio je član odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Sergej Železnjak.

Inicijativa Rusije za ukidanje sankcija

Rusija je nedavno predložila Generalnoj skupštini da usvoji Deklaraciju o solidarnosti u borbi protiv virusa korona. U tom dokumentu se ističe glavna ulogu Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemije.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija nisu dozvolile Generalnoj skupštini UN da usvoji nacrt ruske rezolucije u koje se poziva na ukidanje jednostranih sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona.

S tim u vezi, šef komiteta za međunarodne poslove Skupštine Krima Jurij Gempelj izjavio je da su zapadne zemlje koje su blokirale rusku rezoluciju Generalne skupštine UN i koje sprečavaju borbu protiv virusa korona pale na testu političke razumnosti.

Virusom korona u svetu je zaraženo više od 1,39 miliona osoba, dok je od posledica Kovida-19 preminulo više od 80 hiljada, najnoviji su podaci sajta „Vorldometers“. Od korona virusa se oporavilo više od 298 hiljada ljudi.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala