Samo su kineski milijarderi uspeli da očuvaju bogatstvo usred krize sa koronom

© AFP 2023Kineski biznismen
Kineski biznismen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživački institut „Hurun“ objavio je specijalni izveštaj o dvomesečnom uticaju virusa korona na ukupno bogatstvo 100 najbogatijih ljudi. Glavni dobitnici su Kinezi.

Prva dva meseca pandemije su izbrisala sve bogatstvo stvoreno u protekle dve i po godine“, stoji u zaključcima direktora instituta Ruperta Hudžvorfa.

„Bogatstvo najbogatijih 100 ljudi na svetu je palo 12,6 odsto ili 408 milijardi američkih dolara, tj. u proseku 75 miliona dolara dnevno“, naveo je direktor tog instituta, prenosi portal „Sibiz“.

Relativni pobednik prva dva meseca krize zbog virusa je Kina, čija se tržište bolje održalo od američkog i evropskog. Hudžvorf, poznatiji po kineskom imenu Hurun, ističe kako je pre krize svet imao 2.816 milijardera, dok se već u martu ovaj broj smanjio za 20 odsto.

U svetskom topu 100 samo je devet milijardera videlo porast svog bogatstva, svi iz Kine.

Najviše je, za 3,5 milijardi američkih dolara profitirao Erik Juan Zeng s video-konferencijskom platformom Zum. Za tri milijarde su profitirali supružnici Kvin Jinglin i Kvian Jing, proizvođači svinjetine „Mujuan“. Aleks Xu Hang, proizvođač ventilatora i druge medicinske elektroničke opreme zaradio je 2,8 milijardi američkih dolara. Vlasnik poljoprivrednog i stočarsko-proizvodnog diva „Nju houp“ Liu Jonghao zaradio je 2,5 milijardi američkih dolara, jednako kao i proizvođač plastike „Haitian“ Pang Kang.

Najbogatiji kineski dvojac su i dalje Džek Ma, osnivač „Alibabe“, te Poni Ma, CEO „Tencenta“. Kina je dodala šest novih milijardera na listu najbogatijih, dok je Indija izgubila trojicu, a SAD dvojicu. Džef Bezos je i dalje najbogatiji na listi sa 131 milijardom dolara, uz pad od devet milijardi.

Najveći gubitnik je Bernar Arno, vlasnik luksuznih brendova LVMH, koji je izgubio 30 milijardi dolara. Mukeš Ambani, vlasnik indijskog „Relajnsa“, izgubio je 19, jednako kao i vodeći američki investitor Voren Bufet. Bil Gjets iz „Majkrosofta“ je izgubio 15 milijardi, Mark Zakerberg iz „Fejsebuka“ 13 milijardi, a „Guglov“ dvojac Pejdž i Brin po 13 i 12,5 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala