SAD: Virus po broju žrtava fatalniji od šest ratova

© REUTERS / Stefan JeremiahLekari prevoze preminulog od virusa korona u bolnicu u Bruklinu u Njujorku
Lekari prevoze preminulog od virusa korona u bolnicu u Bruklinu u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj potvrđenih slučajeva zaraženih virusom korona u SAD dostigao je 370.000, što je jednako broju obolelih u tri sledeće najzaraženije zemlje u svetu — Španiji, Italiji i Nemačkoj. Virus je po broju žrtava fatalniji od šest ratova.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 10.000, što je, prema zvaničnim podacima Vlade – Odseka veterana, više stradalih nego u direktnim borbama u šest od ukupno 13 ratova vođenih u istoriji te zemlje, prenosi Tanjug.

„Virus korona fatalniji je po stanovništvo od bitaka u šest ratova zajedno - u Američkoj revoluciji za nezavisnost (od 1775. do 1783. godine), Ratu (1812-1815), Meksičkom ratu 1846-1848. godine, sa Seminole Indijancima (1817–1896), Špansko-američkom (1898-1902) i Pustinjskoj oluji (1990-1991)“, podaci su tog Odseka veterana.

SAD su taj crni rekord od nultog pacijenta do današnje 10.923 žrtve virusa korona prešle od 21. januara, kada je u državi Vašington evidentiran prvi oboleli koji je stigao iz Vuhana.

Možda su te brojke dovoljan razlog zašto je danas i pored malog svetla na kraju tunela viđenog prethodna dva dana, stigla upozoravajuća poruka iz Bele kuće – „ovo je trenutak da ne idete u trgovinu i ne idete u apoteku, već radite sve što možete kako biste zaštitili porodicu i prijatelje“, ili ona da slede dani koji će biti možda i najteži u životima mnogih Amerikanaca.

Period koji predstoji poredili su i sa Perl Harburom i terorističkim napadom u Njujorku, koji neće biti centralizovan, nego će se odvijati po celoj zemlji.

Najteže stanje je u državi Njujork, gde je skoro trećina od ukupnog broja zaraženih u samom Njujorku, zbog čega su prepuni bolnički kreveti, pa nadležni apeluju i da se jedina bolnica, vojni brod „Komfort“, ukotvljen na obalama Menhetna, pretvori u mesto za zbrinjavanje zaraženih korona virusom, iako je planirano da to bude jedina bolnica u kojoj će se lečiti oni čije bolesti nisu vezane za epidemiju.

Pored Njujorka najugroženiji Nju Džerzi

I dok su oči celog sveta uprte u Njujork i stanovnike Bronksa, Menhetna, Bruklina, Kvinsa i Staten Ajlanda, gde je zaraženo 72.180 ljudi, a umrlo 3.485, manje je primetna alarmantna činjenica da po broju obolelih po glavni stanovnika prednjači Nju Orleans.

U Nju Orlenasu na 100.000 stanovnika umire njih 38, a u Njujorku 19.

Među najugroženijim državama u SAD, pored Njujorka, jesu Nju Džerzi (41. 000) Mičigen (17. 000), Kalifornija (15. 000), Luizijana (14. 000) Masačusets i Florida (sa 13. 000).

Virus korona zahvatio je 184 zemlje, a SAD koje obuhvataju i pet teritorija, među kojima su Distrikt Kolumbija, Guam, US Virdžin Islands, Norhern Marina Islands i Portoriko i 370.000 potvrđenih slučajeva, čine nešto manje od četvrtine ukupnog broja od 1,35 miliona zaraženih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala