Ruski zvaničnici o Trampovom pohodu na Mesec: Rusija neće preći preko toga

© Sputnik / Anton DenisovPun Mesec
Pun Mesec  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski zvaničnici smatraju da Donald Tramp svojim ukazom da SAD prisvajaju pravo na korišćenje svemira pokušava da skrene Amerikance sa teme virusa korona. U svakom slučaju, Rusija neće preći preko toga.

Šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov je ogorčen, jer dok se svet bori protiv pandemije virusa korona koja preti čovečanstvu, Tramp pokušava da zauzme svemir.

„Dok se ceo svet bori sa virusom korona na Zemlji, Tramp svojim ukazom pokušava da osvoji svemir. To nije šala. U ukazu koji je Tramp juče objavio, tvrdi se da Mesec i druga nebeska tela ne pripadaju svima (što je do sada bio predmet globalnih sporazuma koje su sertifikovale UN) i da Amerikanci od sada imaju ekskluzivna prava da ovladaju njima u skladu sa ’primenljivim (čitaj-američkim) zakonodavstvom‘. Ostalima preostaje da stoje, ćute i mole se“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što tu tezu nikada nisu osporavali lojalni transatlantski saveznici Sjedinjenih Država, koji su, kako je istakao, „do sada radije delovali po principu: ’Još nešto?‘“.

Kosačov ističe da je transatlantsko uzajamno jemstvo podelilo svet na one koji imaju pravo na sve i one koji nemaju pravo ni na šta.

„Sada se saveznici moraju odreći svojih prava na svemir, koji je do sada bio zajednički. Nije valjda da će ponovo prećutati, zauzevši pokoran stav? Mi nismo otupeli i sigurno nećemo prećutati. Nemamo pravo da se pokorimo. A i vaspitani smo drugačije, nismo se ni ranije pokoravali“, ističe Kosačov.

On je siguran da ovo nije kraj priče, jer je „bez sumnje većina čovečanstva na ovoj zajedničkoj strani Meseca, a ne na suprotnoj, gde nas svim silama gura neoliberalni deo sveta sa svešću iskrivljenom od megalomanije“.

Skretanje teme sa virusa korona

Prema rečima člana međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Olega Morozova, Trampovo saopštenje je više propaganda, jer želi da skrene Amerikance sa teme virusa korona.

„Čini mi se da je ovaj potez više propaganda nego stvarnost. Naravno, pažnju države treba skrenuti sa korone“, rekao je Morozov.

Prema njegovim rečima, glavno pitanje su pregovori sa drugim zemljama, jer „Rusija nema ništa manje prava od Amerike na osvajanje Meseca“.

„Siguran sam da ova tema danas definitivno ne brine svet. A Amerikanci je ne mogu sami rešiti“, zaključio je on.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz koji Amerikancima obezbeđuje pravo na korišćenje resursa iz svemira, između ostalog i sa Meseca, navodi se u dokumentu Bele kuće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala