Rusija će učestvovati na sastanku OPEK+

© REUTERS / ESSAM AL-SUDANINaftno polje Nar Bin Umar u Iraku
Naftno polje Nar Bin Umar u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će učestvovati na sastanku OPEK+ na kojem će se diskutovati o mogućnosti smanjenja proizvodnje nafte, izjavio je za „RIA Novosti“ zvanični predstavnik Ministarstva energetike RF.

„Da, dobili smo poziv i potvrđujemo da ćemo učestvovati“, rekao je predstavnik Ministarstva.

Sednica u formatu video-konferencije biće održana u četvrtak, 9. aprila.

U međuvremenu, izvor „RIA Novosti“ upoznat sa tokom priprema za sastanak, kaže da još nema konsenzusa između Rusije i Saudijske Arabije u vezi sa smanjenjem proizvodnje nafte i da će se sve rešiti na dan sastanka. Za sada je, smatra on, teško prognozirati ishod.

„Neki učesnici su bili saglasni, ali sve je propalo zbog stava Saudijske Arabije koja nije prihvatila kvote. Zato nije jasno šta će biti, ali pripreme su u toku“, navodi izvor.

Članice OPEK-a plus trebalo je prvobitno da razgovaraju 6. aprila, ali je sastanak pomeren na 9. april.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da reči o eventualnom smanjenju nivoa proizvodnje nafte može biti isključivo ako se to bude sprovodilo na „partnerski“ način.

Početkom marta države OPEK plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Zbog kraha Sporazuma OPEK plus i pandemije virusa korona prošlog meseca cena nafte „brent“ pala je za skoro 55 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala