Od lekara do premijera: Kako korona hara svetom

© AFP 2023 / Angela WeissVirus korona u SAD
Virus korona u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od Japana do Velike Britanije, SAD i Španije lekari, političari, prost narod bori se protiv virusa korone. Sve snage su mobilisane, ali za sada se ne nazire kraj ove teške situacije u kojoj se našao ceo svet.

Premijer Japana Šinzo Abe saopštio je danas da uvodi vanredno stanje u državi zbog širenja korone. Ovo je prvi put u posleratnoj istoriji Japana da je Tokio doneo ovakvu odluku. U Kini, naprotiv, prvi put od januara 2020. godine lekari u poslednja 24 časa nisu zabeležili nijedan smrtni slučaj od korone.

Premijer u bolnici

Međutim, u Velikoj Britaniji se situacija veoma komplikuje. Više od 52.000 ljudi je obolelo od Kovida-19. Svaki stanovnik zemlje dobio je pismo sa potpisom Borisa Džonsona da ostane kod kuće.

Sad je Džonson prebačen na odeljenje za intenzivnu negu zbog korone. On je naložio šefu diplomatije Dominiku Rabu da ga zameni u slučaju potrebe.

U međuvremenu, iz celog sveta stižu reči podrške britanskom premijeru. Predsednik Francuske Emanuel Makron je izrazio podršku ne samo porodici obolelog Džonsona, već i celom britanskom narodu. Premijer Kanade Džastin Trudo, čija supruga je bila pozitivna na koronu, poželeo je britanskom kolegi brz oporavak.

Njujork — najveće žarište u SAD

Situacija u Americi se ne poboljšava. Ona se nalazi na čelu liste po broju inficiranih – 367.000 ljudi, od čega je više od 10.000 preminulo. Kako bi zaustavili širenje korone, dovoze se maske iz celog sveta. 

Najveći broj obolelih od korone je u Njujorku. Ploveća bolnica američke vojske počeće uskoro da prima bolesnike. Čak će i najveći na svetu gotski sabor Jovana Bogoslova biti pretvoren u bolnicu. Ipak, za sada se epidemija ne zaustavlja. Rukovodstvo grada je čak napisalo na Tviteru da će u parkovima „privremeno sahranjivati ljude“.

Španija se ne predaje

U Evropskoj uniji je lider po broju obolelih Kovid-19 i dalje Španija. U zemlji je zabeleženo više od 136 hiljada inficiranih, od kojih je više od 13.000 umrlo. Lekari rade na ivici snaga. Među njima takođe ima mnogo obolelih – skoro 20.000.

„Ostaće mnogo ožiljaka. Lekari, medicinsko osoblje će stradati ne samo sada od prevelikog posla, već i kasnije. Sada želimo da pobedimo virus, ali treba im pružiti i psihološku podršku“, rekao je lekar Hulio Majola.

Vlasti se trude da i emocionalno podrže one koji sede kod kuće u izolaciji. Ulicama španske Ibice je prošla kolona klovnova, dok je više od 700 dece iz različitih evropskih država onlajn otpevalo poznatu ariju iz opere „Turandot“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala