Glavobolja za one koji su unapred kupili stan od privatnih investitora

© Sputnik / Milenko KovačevićGradilište u Beogradu
Gradilište u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemija korona virusa i vanredno stanje u zemlji uticali su, po proceni potpredsednika Građevinsko-inženjerske komore Srbije Gorana Rodića, na to da obim građevinskih radova opadne trećinu, ali samo tamo gde su investitori privatni preduzetnici. Glavobolje nema kod onih koji su kupili stan od države.

Na gradilištima na kojima je investitor država radi se uobičajeno, bez obzira na prisustvo Kovida-19.  

„Trenutno je radno na svim gradilištima na kojima država finansira radove, pa je oko 1.500 radnika uposleno na izgradnji auto-puteva, obilaznica, rekonstrukciji železničkih pruga i izgradnji komunalne infrastrukture“, kaže Rodić za Dnevnik.rs.

Po njegovim rečima, teče i izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, što takođe finansira Srbija. Ima, kaže, i gradilišta na kojima privatne firme zidaju stambeno-poslovne zgrade za tržište.

Rodić, doduše, nema podatke o tome koliko je trenutno otvoreno takvih gradilišta na kojima  privatnici finansiraju poslove, ali ukazuje na podatak Republičkog zavoda za statistiku da je u januaru ove godine izdato ukupno 1.289 građevinskih dozvola, od kojih se 71,6 odsto odnosi na zgrade, a 28,4 na ostale građevinske objekte.

Građevinskim firmama sada je zadatak da, zbog nedostatka obučenih i iskusnih građevinskih radnika, sačuvaju postojeći kadar koji imaju.

Govoreći o trenutnoj situaciji u građevinarstvu, potpredsednik Inženjerske komore Srbije ističe da pandemija za sada nije donela ništa veliko u odnosu na domaće probleme s kojima se i ranije suočavala ta grana privrede.

„I dalje nemamo zanatsku elitu i visokoobrazovane kadrove i nismo uposleni u velikim poslovima čiji je investitor država Srbija, što je domaćim građevinskim kompanijama potrebno da bi opstale, ali i da bi se celokupna građevinska industrija razvijala“, navodi on.

„Starosna struktura radnika na gradilištima kreće se oko 60 godina, pa se radi polako, a neki od njih ne mogu zbog životne dobi više da dobiju dozvolu za rad na visini, a drugih nema“, objašnjava Rodić.

Po rečima potpredsednika Inženjerske komore Srbije, angažovanjem domaćih građevinskih kompanija u kapitalnim projektima građevinarstvo bi stalo na zelene grane, jer će se posle epidemije, izvesno je, manje graditi ne samo kod nas, već i u svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala