„Galenika“ spremna da pravi lek koji bi mogao da pomogne u borbi protiv virusa korona

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja lekova
Proizvodnja lekova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Galenika“ spremna je da proizvodi lek hidroksihlorokin, za koji mnogi veruju da može da pomogne u borbi protiv virusa korona.

Kako je saopšteno iz te kompanije, „Galenika“ uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za „Novosti“ Rikardo Vijan Markes, generalni direktor „Galenike“.

Lekovi - Sputnik Srbija
Da li je lek poznat duže od pola veka spas od koronavirusa /video/

On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog leka.

Naime, čeka se odgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam dâ „Sanofi Paster“.

Kako su naveli iz ove kompanije, lek mogu da proizvedu u roku od sedam dana od momenta kad potrebna supstanca stigne.

Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju Kovida-19 samo u kliničkim ispitivanjima i u „hitnim programima“.

Lekovi - Sputnik Srbija
Upozorenje lekara: Lek hlorokin ne uzimati na svoju ruku — izaziva slepilo

Ovaj, kao i svi drugu lekovi protiv Kovida-19, primenjuje se zapravo eksperimentalno, jer leka karakterističnog za ovu bolest nema.

Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju. Međutim, efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina „još treba dokazati“ i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju Kovida-19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

Oba leka mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala