Bugarski poslanici traže od predsednika da sledi njihov primer i odrekne se plate u korist zdravstva

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je usvojen predlog da se poslanici Narodne skupštine Bugarske odreknu zarada u korist zdravstva dok traje vanredno stanje u zemlji zbog virusa korona, zamenik predsedavajućeg bugarskog parlamenta Veselin Mareški zahvalio je kolegama na odluci da se odreknu svojih plata i rekao da je sada na potezu predsednik Rumen Radev.

„Sada su na potezu predsednik i njegova administracija. Videćemo da li će slediti naš primer ili će se pretvarati da ih se to ne tiče“, napisao je Mareški na Fejsbuku.

Dan ranije poslanici Narodne skupštine odlučivali su o visini svojih zarada. Njihova plata je od aprila trebalo da se poveća na 4.284 leva, što je oko 2.300 evra. Poslanici stranke Nacionalni front za spas Bugarske predložili su da se svi odreknu zarada u periodu vanrednog stanja, što je podržala većina poslanika bugarskog parlamenta.

Međutim njihovi protivnici su ih optužili za populizam.

„Nećemo podržavati bilo kakve populističke predloge. Naše plate rastu sa stopom rasta prosečne plate. Ne vidim drugi kriterijum za ocenjivanje rada političara, ministara, narodnih predstavnika osim kriterijuma razvoja bugarske ekonomije i životnog standarda“, rekao Jorda Conjev iz proturske stranke Pokret za prava i slobodu.

Predsednica Bugarske socijalističke stranke Kornelija Ninova podsetila je da će predlog parlamenta važiti samo dok traje vanredno stanje u zemlji, odnosno do 13. maja.

„Prvi motiv koji smo čuli jeste da se narod ljuti. Trebalo bi da smanjimo svoje plate, ne zato što nerviramo ljude, nego zato što to nije pošteno (visoke plate)“, istakla je ona.

Tokom trajanja vanredne situacije u Bugarskoj članovi Narodne skupštine, premijer i ministri, kao i rukovodioci državnih agencija neće primati plate, već će se ta sredstva uplaćivati na humanitarni račun Ministarstva zdravlja Bugarske.

Sve o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas čitajte na sajtu Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala