U Crnoj Gori najveće žarište virusa Podgorica, Tuzi izolovane kao kineski Vuhan /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićPusta ulica u Podgorici za vreme zabrane kretanja
Pusta ulica u Podgorici za vreme zabrane kretanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima, od virusa KOVID-19 oboljelo 233 osobe. To je za 10 osoba više od jučerašnjeg presjeka stanja, saopštili su iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za borbu protiv virusa. Najviše oboljelih dolazi iz Podgorice – 115.

Odmah iza glavnog grada po broju zaraženih sljede Tuzi 34, Nikšić 28, Bar 19, Ulcinj 9, Andrijevica 7, Bijelo Polje 6, Herceg Novi 6, Budva 4, Tivat 2 i Danilovgrad 3.

© Sputnik / Nebojša PopovićPusta plaža u Herceg Novom
U Crnoj Gori najveće žarište virusa Podgorica, Tuzi izolovane kao kineski Vuhan /foto/ - Sputnik Srbija
Pusta plaža u Herceg Novom

Od ukupnog broja oboljelih 39 osoba je hospitalizovano, šest u Opštoj bolnici Nikšić, 12 u barskoj bolnici, iz koje je jutros dvoje otpušteno, a u beranskoj bolnici su četiri pacijenta. Takođe, registrovano je i 20 zaraženih radnika u zdravstvu.

To je, kako navode iz NKT, stanje na početku treće nedelje epidemije od kada je u Crnoj Gori utvrđen prvi slučaj korona virusa.

© Sputnik / Nebojša PopovićPusto šetalište u Petrovcu
U Crnoj Gori najveće žarište virusa Podgorica, Tuzi izolovane kao kineski Vuhan /foto/ - Sputnik Srbija
Pusto šetalište u Petrovcu

Šef kriznog medicinskog štaba prof. dr Ranko Lazović apelovao je na današnjoj pres-konferenciji NKT još jednom na građane da koriste zaštitne maske, kako bi štitili sebe i druge i poručio da je potrebno što češće voditi računa o higijeni ruku i praktikovanju fizičke distance.

Lazović je posebno istakao da je najbolja zaštita fizička distanca od 1,5 metara.

Tuzi izolovane po principu Vuhana

Direktor Urgentnog bloka Kliničkog centra CG dr Nermin Abdić zahvalio se građanima na shvatanju ozbiljnosti situacije i poručio da mjera zabrane kretanja od 19 časova do 5 ujutru nije mjera represije, te pozvao sve građane na odgovorno ponašanje.

Iz NKT takođe poručuju da su mjere po uzoru na kineski Vuhan, koji je epicentar epidemije, uvedene u tri tačke u CG, a koje su istovremeno izolovane od ostatka zemlje - opštini Tuzi sa većinskim albanskim stanovništvom, Vrelima Ribničkim (predgrađe Podgorice sa većinskim romskim stanovništvom) i Biokovcu - selu u opštini Bijelo Polje u kojem je potvrđen 6 slučajeva korona virusa.

© Sputnik / Nebojša PopovićDezinfekcione mere na autobuskoj stanici u Herceg Novom
U Crnoj Gori najveće žarište virusa Podgorica, Tuzi izolovane kao kineski Vuhan /foto/ - Sputnik Srbija
Dezinfekcione mere na autobuskoj stanici u Herceg Novom

Procesuirano 190 osoba

Policija je od početka primjene mjera zabrane izlaska iz objekta stanovanja ponedjeljkom do petka u vremenu od 19 do pet časova i subotom i nedjeljom od 13 do pet časova narednog dana, krivično procesuirala 190 osoba, od čega najviše u Baru (41), Podgorici (35) I Nikšiću (33).

​Od zabrane su izuzeti samo oni koji moraju da rade i za to imaju potvrdu od poslodavca.

© Sputnik / Nebojša PopovićVanredno stanje u Kotoru
U Crnoj Gori najveće žarište virusa Podgorica, Tuzi izolovane kao kineski Vuhan /foto/ - Sputnik Srbija
Vanredno stanje u Kotoru

Podsjetimo, od kada je proglašena epidemija KOVID19, u Crnoj Gori su zabranjena privatna i javna okupljanja, putnički međugradski i međunarodni saobraćaj, posjete bolnicama, ustanovama dječje i socijalne zaštite i zatvorima, zatim putovanje više od 2 odrasle osobe u vozilu, okupljanje u stanovima, sportske i rekreativne aktivnosti na javnim površinama, a uvedena je i zabrana izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 časova ujutru, kao i vikendom od 13 do 5 sati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala