Tramp oborio cenu nafte

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaRadnik na naftnom polju kompanije RN-Purneftegaz
Radnik na naftnom polju kompanije RN-Purneftegaz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova radna nedelja na berzama počela je korekcijom cena „crnog zlata“ i to u negativnom smeru. Tome je doprinela izjava američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti značajne takse na uvoz nafte, ako se Saudijska Arabija i Rusija ne dogovore oko smanjenja proizvodnje „crnog zlata“.

Američki lider je obećao da će uvesti „vrlo značajne“ takse na naftu ako cene ostanu na sadašnjem nivou.

„Ako se oni (Rusija i Saudijska Arabija) ne dogovore, uvešću vrlo značajne takse, jer smo mi sada nezavisni i imamo svoju naftu“, rekao je šef Bele kuće novinarima.

On je izjavio da SAD „ne žele da kupuju stranu naftu“.

Ova izjava je odmah uticala na trgovinu „crnim zlatom“ na berzama i oborila njegove cene. Marka „Brent“ se spustila za 1,5 procenata i iznosi 33,6 dolara za barel, dok je „VTI“ pojeftinila za 3 odsto i kupuje se za 27,5 dolara za barel.

Rukovodilac Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev je rekao u intervjuu Si-En-Bi-Siju da je novi sporazum OPEK+ mnogo bliži nego što mnogi misle.

Rusija želi dogovor. Mi smo prošli dug put sa Saudijskom Arabijom. Prevazišli smo mnoge poteškoće. Mnogi su sumnjali i prvi put da li će sporazum biti postignut, ali smo uspeli“, podsetio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala